Zelf klimschoenen repareren met Shoe Goo 👍

Nieuwe klimschoenen kopen of verzolen is niet goedkoop. In ons zoektocht om geld te besparen zijn we begonnen met DIY repair voor klimschoenen. Na een mislukt experiment om zelf klimschoenen te repareren met superlijm zijn we op zoek gegaan naar een ander oplossing. Het initiële idee was om een stukje rubber (van een ander schoen of fietsenband) vast te lijmen aan de klimschoen. Het stukje rubber moest het gat bedekken aan de voorkant van de schoen.

Om dat te kunnen heb je speciale schoenmakerslijm nodig. Er bestaat een DIY snelle oplossing met de lijm, Kövulfix. Het is een speciale lijm voor leder en rubber. Je kunt dit bij schoenmaker webwinkels en groothandel bestellen.

Kövulfix

De behandeling is niet zoals bij superlijm. De verlijmde delen dienen aangedrukt te worden voor enkele tijd. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een lijmklem gebruiken. We gaan nog experimenteren Kövulfix, later meer hierover.

Reparatie met Shoe Goo

Shoe Goo is een Amerikaans product. Oorspronkelijk gemaakt voor de tennissport maar zeer populair geworden onder skateboarders. Het is een goedkope en een goede manier om beschadigde schoenen snel te repareren. Echt mooi wordt het er niet van maar wel effectief voor meer grip met een skateboard.

shoe goo klimschoen

Dit maakt Shoe Goo ook ideaal voor klimschoenen. Net als bij skateboarden zorg de zandachtige structuur van klimgrepen voor snelle slijtage bij het rubber. We zijn wat verder onderzoek gaan doen naar dit product met klimschoenen. We vonden een aantal interessante berichten op Reddit. De reacties lopen erg uiteen.

I have repaired my shoes with shoe goo before it actually worked quite well for me.

Shoe Goo lasts me about one day each time. But it works!

Shoe goo might fill tiny holes, but will not last longer than a few sessions if that’s where it’s getting wear

I tried shoe goo once and it was a terrible idea! It felt very slippery on the wall and didn’t feel too safe.

We hebben het idee dat het werkt voor een klimsessie maar niet sterk genoeg is voor een langere tijd. Ook is dat erg afhankelijk in hoeverre je schoen is versleten. We zijn aan de slag geweest en hebben wat Shoe Goo op een klimschoen gesmeerd.

shoegoo op klimschoen

Na het opsmeren van Shoe Goo dien je 24 uur te wachten totdat de lijm is opgedroogd. De lijm laat een sterke geur achter. Het is dus handig om je klimschoen op een apart plekje te bewaren. Na het uitdrogen lijkt de lijm goed op het rubber gehecht te zijn.

Na 24 uur is Shoe Goo goed opgedroogd. Het materiaal is niet hard geworden en is nog steeds relatief elastisch. De oppervlakte voelt ruw aan, ongeveer net zoals het originele rubber op de klimschoen waarop getest is (Five Ten Hiangle).

Tijd om te testen, en werkt het?

Hopelijk houdt de Shoe Goo fix langer vol dan de superlijm in ons vorige experiment. We hebben zowel een linker als rechter klimschoen voorzien van Shoe Goo. Het gat in de klimschoen is nog relatief klein, maximaal 5mm. Ook de neus van de klimschoenen zien er nog redelijk intact uit.

Na bijna twee uur flink boulderen zijn de schoenen weer geïnspecteerd. Ten opzichte van ons vorig experiment zijn we niet ontevreden! Shoe Goo zit nog steeds deels op de schoen en bedekt ook het gat dat in de neus zat. Het zat ook niet in de weg tijdens klimmen. Het gaf voldoende grip. Shoe Goo is beduidend zachter dan het klimrubber op de schoen.

Handig voor 1 klimsessie

Shoe Goo was relatief intact na 1 klimsessie. Maar opnieuw smeren voor een 2e klimsessie is wel aan te raden. Delen van Shoe Goo konden na de 1e klimsessie van bijna twee uur eraf gepeuterd worden. Als een snelle goedkope DIY fix was het wel waard. Na het smeren moet je wel 24 uur wachten om het goed te laten drogen. Het is dus handig als je meerdere paren klimschoenen (met gat) hebt! Op die manier kun je ze afwisselen.

Heb je na het lezen van deze tekst nog tips of vragen? Stel ze in de comments hieronder!

Boulder pofzak nodig? Bekijk ze op POFZAK.COM
boulder pofzakken

5 gedachten over “Zelf klimschoenen repareren met Shoe Goo 👍”

Plaats een reactie