Zelf klimschoenen repareren, goed idee? 👎

Zelf je klimschoenen repareren of verzolen lijkt een goed idee. Je bespaart daarmee de kosten voor een nieuw paar klimschoenen of verzolen. Verzolen kost ongeveer tussen de 32 en 38 euro per paar. De slijtage gaat vaak het hardst rondom de neus van de schoenen. De rest van je klimschoen is in de meeste gevallen nog in prima staat. Het zou dan sowieso zonde zijn om dan een nieuw paar te kopen.

Ik kon de verleiding niet weerstaan en ging aan de slag om zelf het gat in mijn klimschoen te repareren. Het is vaak mijn linkerschoen waar het snelst een gat begint te vormen. De eerste uitdaging was het vinden van een stukje extra rubber. Het speciale rubber Stealth C4 voor mijn Five Ten klimschoenen kun je niet zomaar kopen. Ik pakte een donor schoen en knipte daar een stukje rubber vanaf.

donor klimschoen

Vervolgens sneed ik met een stanley mes het leer van het rubber af. Ik maakte de delen schoon en gebruikte seconde lijm (Bison) om het stukje rubber op mijn schoen te plakken.

five ten klimschoen gat in bij teen

Fietsenband rubber

Aangezien ik nog een aantal andere klimschoenen had met gat ging ik daarmee ook aan de slag. Dit keer zonder een donor klimschoen. Ik had nog een buitenband liggen voor een wielrennersfiets, Continental Ultrasport. Het rubber voelde vergelijkbaar aan als wat op de klimschoenen zat. Niet raar natuurlijk aangezien een fietsenband ook grip moet bieden op steen en asfalt. Ik knipte een stuk van de buitenband en gebruikte dat als een pleister voor mijn klimschoen. Mijn klimschoenen lijken zo gemaakt van gerecycled fietsenbanden. Misschien een idee?

fietsenband rubber klimschoen reparatie

Nadat de lijm was opgedroogd (in secondes) voelde het heel solide aan. Het stukje buitenband leek zich goed te hechten aan de schoen. Tijd om te testen!

klimschoenen reparatie test

In de boulderhal kon ik de zelf gerepareerde klimschoen testen op de wand. Ik pakte mijn klimschoen en legde deze tegen een van de voetgrepen aan. Gewoon om te testen of het rubber uberhaupt grip bood. Daarna zou ik de schoenen aan doen en dan goed even kunnen testen. Helaas kwam ik daar niet aan toe. Het stukje rubber liet meteen los nadat ik de schoen lichtjes tegen de muur aan schuurde.

klimschoen reparatie zelf verzolen

Helaas! De resultaten van het experiment was niet naar tevredenheid. Mocht het werken dan had ik een goedkope manier gevonden om zelf mijn klimschoenen te verzolen. Een zo’n buitenband van Continental kost maar rond de 13 euro. Je kunt daar vele stukjes uit knippen om een gat in je klimschoen te dekken.

Wat heb ik hiervan geleerd? Het was duidelijk dat de gebruikte seconde lijm van Bison niet de juiste lijm was. De seconde lijm werd snel droog maar ook hard en bros. Het stukje rubber liet makkelijk los doordat rubber flexibel is en daardoor brokkelde stukjes lijm af.

Na wat onderzoek blijkt dat je een speciaal soort lijm hebt voor schoenen of andere toepassingen waar je rubber aan elkaar moet lijmen. De lijm met sterk zijn maar net zo flexibel blijven als rubber. Het nadeel is dat dit niet zo snel droogt en dat je de delen tegen elkaar moet klemmen voor enkele uren. Je hebt dus een mal of houder nodig die past rondom de neus van de schoen.

Heb je na het lezen van deze tekst nog tips of vragen? Stel ze in de comments hieronder!

In ons tweede experiment hebben we Shoe Goo gesmeerd op enkele klimschoen, lees hier de resultaten.

Boulder pofzak nodig? Bekijk ze op POFZAK.COM
boulder pofzakken

3 gedachten over “Zelf klimschoenen repareren, goed idee? 👎”

Plaats een reactie