Zelf een klimwand bouwen voor boulderen!

Om thuis te trainen voor boulderen kun je een eigen boulder- of trainingswand bouwen. In deze DIY project hebben we een simpele mini klimwand gebouwd. De constructie is relatief eenvoudig en de wand is niet vastgezet aan een muur maar aan een hoogslaper (ideaal voor bijvoorbeeld een studentenkamer).


STAP 1 – Bouwen van het frame

De wand moet licht overhangend zijn zodat op kracht getraind kan worden. Het frame moet uiteraard niet buigen of breken. Omdat de klimwand maar 1 meter breed is zijn twee ondersteunende balken voldoende. Voor het frame is het volgende gebruikt:
– 44mm x 69mm hout balken tot aan de plafond toe (waarvan de smalle zijde naar je gezicht toe)
– M10 bouten en moeren (voor het vastzetten van het frame aan het bed)
– 3mm dikke metalen koppelingsplaat om de overhangende balken onderin te bevestigen
– 20mm dikke balkjes om de balken met elkaar te verbinden.

DIY boulder muur frame

STAP 2 – Maken van klimpanelen

Het maken van klimpanelen is relatief eenvoudig maar het boren van gaten kan veel werk zijn. De gaten moeten 12mm (diameter) groot zijn. De M10 inslagmoeren worden aan de achterkant van de paneel met een hamer ingeslagen. Klimgrepen worden bevestigd met M10 bouten. De klimpanelen bestaan uit:
– 18mm dikke multiplex hout platen, 610mm x 920mm passend voor het frame
– 12mm gaten geboord met ongeveer 10cm ruimte tussen elke gat
– M10 inslagmoeren aan de achterkant van de plaat

klim panelen

STAP 3 – De wand bouwen en klimgrepen bevestigen

De klimpanelen kunnen nu aan het frame bevestigd worden. De klimpanelen worden elk vast gezet met in totaal 10 schroeven (5 aan elke zijde) van 45mm lang. De klimgrepen hebben M10 bouten die in lengtes kunnen verschillen door de dikte van de greep. Klimgrepen kun je online bestellen of bij een klimhal kopen (gebruikte grepen).

thuis klim wand

STAP 4 – even testen en klimmen maar!

De klimwand wordt even getest (safety check) en dan kan de klimpret beginnen!

training boulder wandje af!

Boulder pofzak nodig? Bekijk ze op POFZAK.COM
boulder pofzakken

2 gedachten over “Zelf een klimwand bouwen voor boulderen!”

  1. Ik ben bezig met een eigen klimwand thuis zonder hoogslaper en wil zoeken naar een constructie die vrij staand is. Hebben jullie hier tips voor? Misschien handige links of eigen ervaringen waar ik rekening mee kan houden? Zit momenteel nog in de informatie verzamel fase en heb nog geen aankopen gedaan.

    Beantwoorden
    • Bij een vrijstaande constructie heb je een verankeringsblok nodig, bijvoorbeeld een beton gewicht van 600 kg. Deze plaats je in de klimwand constructie zodat de klimwand niet kan omvallen. Je kunt meerdere van deze betonblokken plaatsen mocht dat nodig zijn.

      Beantwoorden

Plaats een reactie