Wat is niveau 2? Boulderen in Nederland.

In Nederland zijn we gezegend met hoe de gekleurde grepen in de boulderhal werken. Een boulderroute bestaat uit een set grepen die allemaal dezelfde kleur hebben. En de boulderroutes met dezelfde kleur kun je samengroeperen als een circuit. Je kunt ervan uit gaan dat een circuit een bepaald niveau representeert. In deze blogpost zullen we uitleggen wat niveau 2 in Nederland betekent.

Niveau 2: een introductie

Het makkelijkste boulderniveau in Nederland. Als je nooit eerder geklommen of geboulderd hebt, dan is het een must om hiermee te beginnen. Ook als je een sterke fitness-achtergrond hebt. Met dit niveau wordt je geïntroduceerd aan allerlei zaken met zo min mogelijk afleiding:

  • Hoe je een boulderroute begint en hoe je er één eindigt.
  • Het vasthouden van een klimgreep en hoe je er op staat.
  • De verschillende hoogtes van boulderroutes.
  • De richtingen waar je naartoe kan klimmen.
  • De verschillende muren en modules aan de muren.
  • De layout van de boulderhal.
  • Klimmen tussen andere niveaus.
niveau 2 boulderen in nederland

De meest makkelijke boulderroute is net een ladder: je gaat recht omhoog. Je hele hand past om de greep en er is veel ruimte om je voet te plaatsen. Daarnaast zijn er routes die iets moeilijker zijn met de focus op één aspect. Bijvoorbeeld een muur die naar je toeloopt: hierbij heb je iets meer kracht nodig. Of de klimgrepen hebben opeens rare vormen: je moet dan goed voelen waar op zo’n greep je kan pakken én je hebt iets sterkere vingers nodig. Of wat dacht je van een extra hoge boulderroute om je hoogtevrees te testen?

Vanwege de textuur op de klimgrepen, heb je goede grip met je handen. De keerzijde is dat het lijkt alsof je met je hand over schuurpapier heen gaat. Gemiddeld is een beginner na een uurtje klaar met boulderen, omdat de huid op de handen dun aanvoelt. Dit zal dan nog een paar dagen zo aanvoelen. Boulder je vaker (om de dag bijvoorbeeld), dan zullen je handen hieraan wennen en kun je op den duur langer boulderen.

Infotainment: POF!ZAK maakt graag informatieve en entertaining content. Support ons door een kijkje te nemen in onze shop!

Boulder pofzak nodig? Bekijk ze op POFZAK.COM
boulder pofzakken

Plaats een reactie