Wat is klimmen?

Met klimmen bedoel we het klimmen in een klimhal. Een klimhal is vaak tientallen meters hoog en de wanden zijn voorzien van allerlei verschillende klim grepen. In een klimhal zie je ook vaak touwen bungelen van boven naar beneden. Die worden meestal gebruikt voor Toprope klimmen.

Klimmen in Nederland

Nederland kent niet veel bergen maar wel veel klimhallen. In bijna elke grote stad kun je een klimhal vinden. Je kunt bij de meeste klimhallen niet zomaar in je eentje klimmen. Je hebt iemand nodig die jouw kan zekeren/vasthouden. Dat moet iemand zijn met ervaring en kan dat dit bijvoorbeeld bewijzen door middel van een certificaat. In Nederland hebben wij zelfs de hoogste klimmuur ter wereld. Dat is namelijk de Excalibur in Groningen. Deze is 37 meter hoog!

Uitrusting bij klimmen

Wat heb je nodig bij klimmen? Je hebt speciale uitrusting om veilig te kunnen klimmen. Je hebt een zeker setje, klimgordel, klimschoenen en een pofzakje met pof om je handen droog te houden. Je hebt natuurlijk ook een zekeraar nodig, een persoon die jouw touw vast houdt.

Sportklimmen in Nederland

Competitief klimmen in Nederland is erg populair. Er worden regelmatig wedstrijden georganiseerd tussen klimmers. De klimmers gaan dan voorklimmen (lead climbing). Het touw wordt zelf door de klimmer naar boven gebracht. De bedoeling is om zo ver mogelijk te komen.

Klimmen is voor iedereen

Het leuke aan klimmen is dat er zoveel verschillende routes zijn. Er is een oneindig variaties aan grepen en combinaties van grepen. De verschillende routes hebben ook een eigen gradering. Iedereen kan beginnen met klimmen. Je kunt begin met makkelijke routes klimmen en zodra je sterker wordt kun je automatisch meer uitdagende routes uitproberen.