Wat is een pofzak?

Wat is een pofzak? Om te beginnen kun je tijdens het klimmen of boulderen last krijgen van klamme handen. Door het zweet van je handen kun je minder grip hebben op klimpgrepen. Door je handen zweetvrij (of minder zwetering) te maken blijven je handen droog en houd je extra grip tijdens het klimmen. Je kunt dit doen door je handen tijdens het klimmen of boulderen regelmatig in magnesium (magnesiumcarbonaat) te wrijven. Magnesium kom je vaak tegen in poedervorm. Het is stof dat het zweet absorbeert. Het wordt ook wel eens ‘pof’ genoemd. Hier komt dus de naam pofzak uit voort.

Een pofzak

Een pofzak is dus simpelweg een zak waarin je magnesium bewaart. Bij wandklimmen is dit een relatief kleine zak (ongeveer ter grootte van 1 hand) die aan de achterkant van je riem of gordel vast zit. Het blijft daardoor aan de achterkant bungelen en zit hierdoor niet hinderlijk in de weg tijdens het klimmen. Je kunt kleine pofzakken ook tijdens het boulderen gebruiken maar dat is niet altijd nodig.
pofzak met magnesium

Bij het boulderen

Bij boulderen zijn grote pofzakken makkelijker in gebruik omdat er meer magnesium poeder in kan. Je hoeft dus deze niet telkens bij te vullen. Pofzakken hebben aan de binnenkant vaak zachte materialen. Dit is handig voor twee dingen:
1. Het is aangenaam voor je handen en vingers.
2. Het magnesium blijft zoveel mogelijk “plakken” aan de binnenkant van je zak. Je hoeft dan niet helemaal aan de onderkant te scheppen als je weinig magnesium in je pofzak hebt.

Grote pofzakken bij boulderen hebben ook het voordeel dat ze beter op vlakke gronden liggen. De pofzak valt minder gauw om als je deze omstoot. Kleine pofzakken zijn vaak achter bedoeld om vast te maken aan je gordel.

Pofzakken voor boulderen hebben vaak ook extra vakken om borstels op te bergen. Met name bij drukke boulderhallen is het handig om een eigen borstel bij je te hebben om vieze of gladde krimgrepen even schoon te poetsen.

Boulder pofzak nodig? Bekijk ze op POFZAK.COM
boulder pofzakken

66 gedachten over “Wat is een pofzak?”

Reacties zijn gesloten.