Wat is een boulder pofzak?

Een boulder pofzak zie je vaak in een boulderhal. Boulderaars bewaren daarin een witte poeder voor hun handen. Bij het (wand)klimmen dragen klimmers vaak een tasje rondom de heup waarin pof zit. Dit tasje wordt ook pofzak genoemd. Het is vaak in de grootte van 1 hand en gemaakt van nylon. Pof oftewel magnesiumcarbonaat (MgCO3) is een poeder dat helpt om je huid droog te houden. Het heeft een vocht absorberende eigenschap. Je houdt hierdoor meer grip op grepen en het helpt blaren te voorkomen. Deze stof wordt ook gebruikt bij andere sporten zoals gewichtheffen en turnen.

Bij het boulderen klim je tot maximaal 4.5/5 meter hoog en vaak bestaan de boulders uit maar enkele passen. Voor het boulderen wijkt de pofzak een beetje af van de ‘normale’ klim pofzak. Bij het boulderen is een tasje om je heup vaak niet nodig (je bent niet lang in de wand). Vaak heb je bij boulderen wel meerdere pogingen nodig om de eindgreep te kunnen bereiken. Speciaal voor boulderen heb je dus de boulder pofzak. Deze pofzak staat vaak stevig en opstaand op de grond. Je maakt deze niet vast aan je heup. De boulder pofzak is vaak twee keer zo groot als de klim pofzak. Je kunt hierdoor meer pof in bewaren. Tijdens een boulder sessie kun je regelmatig poffen als je bezig bent om een project af te maken.

De grootste verschillen tussen een boulder pofzak en een klim pofzak(je)

  • Grootte: boulder pofzak is vaak 2x zo groot. Bij een boulder sessie ben je vaak langer op de grond dan in de wand (in tegenstelling tot klimmen). Tijdens een boulder sessie zul je vaker poffen doordat er vaak meer pogingen nodig zijn om een boulder af te tikken.
  • Een boulder pofzak valt niet om als deze op de grond wordt geplaatst. Tegelijkertijd hoor je een boulder pofzak niet om je heup te dragen.
  • Een boulder pofzak heeft vaak een houder voor een borstel en een opbergvak voor eventuele accessoires zoals tape.

Een boulder pofzak nodig? Bezoek onze shop voor boulder pofzakken!