Wat is boulderen?

Boulderen is een aparte tak in de klimsport. Hoewel wandklimmen al een relatief bekend concept is, is boulderen de afgelopen jaren steeds bekender en populairder geworden. Wat is boulderen precies? Bij boulderen, klim je zonder touw een rotsblok. Deze rotsblokken (boulders) zijn vaak niet meer dan 6 meter hoog. Omdat je zonder touw klimt heb je dus ook geen zekerpartner nodig. Dit maakt de sport laagdrempelig voor iedereen die wilt beginnen met boulderen.

Boulderen is oorspronkelijk ontstaan als een manier om te trainen voor een lange route in de bergen. In een boulder kun je de meeste complexe klimroutes tegenkomen. Ideaal dus om verschillende klimtechnieken te trainen en onder de knie te krijgen. Bergklimmers gebruikten boulders dan ook om specifieke klimbewegingen uit te proberen en om de lichaam sterker te maken zoals meer kracht in de je vingers krijgen. Met valmatten (ook wel crashpads genoemd) kun je relatief veilig boulderen. Net zoals wandklimmen vergt boulderen kracht, lenigheid, techniek en denkwerk. Regelmatig boulderen zorgt ervoor dat je lichaam ontzettend fit en gespierd wordt.

Uitrusting

Als beginner kun je boulderen doen zonder specifieke uitrusting. Naar mate je meer klimt is de volgende uitrusting geen overbodige luxe:
– klimschoenen, met speciale klimschoenen kun je beter je voeten gebruiken op verschillende boulder grepen.
pofzak met magnesium (pof), met magnesium houd je handen droog van zweet en zorg je ervoor dat je de grepen beter kunt pakken en vasthouden.
– crashpads, speciale valmatten om buiten veilig te kunnen klimmen.
– overige; nagelknipper, tape voor je vingers, schuurpapier en borstel.

Indoor boulderen

In steeds meer plekken in Nederland kun je indoor boulderen. Indoor boulderen is klimmen in een boulderhal. Een boulderhal heeft klimwanden van maximaal 4-5 meter hoog. De vloer bij indoor boulderen is vaak voorzien van een dikke valmat waardoor je veilig kunt vallen zonder een blessure op te lopen. Bij een boulderhal hoef je dus niet je eigen crashpad mee te nemen. Klimroutes op een klimwand zijn in de meeste gevallen duidelijk gemaakt met verschillende kleuren grepen en labels.

Outdoor boulderen

Outdoor boulderen is buiten boulderen op een rotsblok of op een gebouwde muur/rotsblok. Je kunt deze rotsblokken bijvoorbeeld vinden in Fontainebleau (Frankrijk). Het is een van de meeste populaire plekken voor outdoor boulderen vanwege de vele rotsblokken. Hoewel outdoor boulderen over het algemeen veilig wordt geacht kunnen er wel risico’s zijn. Bij het vallen kun je verkeerd terecht gekomen, bijvoorbeeld op je hoofd en rug. Bij outdoor boulderen bieden crashpads een beperkte ruimte waarop je veilig kunt vallen. Ook absorberen crashpads minder je val dan de dikke matten in boulderhallen. Ook kunnen crashpads niet altijd optimaal geplaatst worden door oneffendheden op de grond. Oefenen met vallen of klimmen met een spotter is aangeraden. Een spotter is iemand die bij het klimmen voorkomt dat je verkeerd terecht komt als je valt. Een spotter gebruikt zijn handen om een klimmer te ondersteunen bij een mogelijke val.

Boulder pofzak nodig? Bekijk ze op POFZAK.COM
boulder pofzakken

72 gedachten over “Wat is boulderen?”

Reacties zijn gesloten.