Waar klimschoenen verzolen?

Waar kun je het beste je klimschoenen verzolen?

Bij het verzolen van klimschoenen wordt vaak een stuk nieuw rubber aangebracht om de slijtage te repareren. Door de slijtage is het rubber op bepaalde plekken niet meer aanwezig. Dit is vaak het geval bij de neus van je schoen. Er ontstaat dan een dun plekje op het rubber waar uiteindelijk de binnenschoen zichtbaar wordt, en dat vervolgens een gat wordt. Bij het verzolen van je klimschoenen wil je dat deze net zo goed aanvoelen als voorheen. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor de juiste rubber (en verzoler).

gat in klimschoen

Verschillende soorten rubber

Fabrikanten gebruiken verschillende soorten rubber voor je klimschoenen. Zo bepalen ze bijvoorbeeld de stijfheid en gevoeligheid van je schoenen tijdens boulderen. Ook kunnen bepaalde type rubber sneller slijten dan andere soorten. De bekendste merk en type rubbers zijn:

  • Stealth C4, relatief stijve rubber maar biedt veel grip en gaan relatief lang mee. Wordt gebruikt in modellen van bijv. Five Ten.
  • Vibram, iets zachter rubber maar biedt veel gevoeligheid. Wordt veel gebruikt bij La Sportiva en Scarpa.

Populaire klimschoenen zoals de La Sportiva Solutions kun je het beste verzolen met het originele type rubber, Vibram. Gebruik je een ander soort rubber, zoals de Stealth C4 dan verlies je de gevoeligheid, flexibiliteit en voelen ze lomp aan. Vice versa geldt dit ook voor Five Ten schoenen.

Voordelen van verzolen

Het fijne aan verzolen is dat (naast de prijs van een nieuwe paar) je klimschoenen niet meer hoeft in te klimmen. Je klimschoenen hebben zich na een lange tijd gevormd naar de vorm van je voeten en je klimstijl. Verzoolde klimschoenen kunnen net zo goed aanvoelen als voorheen. Er zijn wel een aantal factoren die daarop invloed hebben; het type klimschoen (vlakke schoenen lenen er zich beter voor dan agressieve downturned), de mate van slijtage (is het gat door het rubber en stof heen?) en kwaliteit van de verzoling (bijv. type rubber).

Adressen in Nederland

Het verzolen van klimschoenen is specialistisch werk. Er zijn in Nederland maar een aantal plekken waar je klimschoenen kunt verzolen. Let op dat je de verzendkosten tweemaal betaald, een voor het versturen en twee voor het laten terugsturen. Het is dan voordeliger om meerdere paren tegelijkertijd op te sturen. Hieronder vind je een aantal adressen waar je terecht kunt.

Zapatos-climbing
Oude Velperweg 38
6824HE Arnhem
0651818888
info@snijderwerk.nl
snijderwerk.nl

Prijzen
UnParallel RH 45,- Euro (Five Ten)
Vibram Xs Grip 2 – 45,- euro per paar
Vibram Xs Edge – 45,- Euro per paar
Vibram Grip1 – 42,- euro per paar
Snelsluitingen Repareren10 ,- euro per schoen 18,- per paar
Verzendkosten retour: 6,80 Euro

SOeScalade
J.J. van Deinselaan 20
7541 BR Enschede
0534340488
info@soescalade.nl
soescalade.nl

Prijzen
Standaard: 5.10-C4 € 34,50
Vibram XS Grip € 34,50
Vibram XS Grip 2 € 37,50
Vibram Edge € 37,50
Schoenen met omgeklapte neus
bv. la Sportiva Futura € 42,50
Klitteband per band €  5,00
Verzendkosten retour: 7,25 Euro

Cambreur
Speciaalschoenmakerij
Compagnieweg 7
7916 TZ Elim
0528350552
info@cambreur.nl
cambreur.nl

Prijzen
Vibram XS-Edge of Vibram XS-Grip.
Verzolen inclusief neuzen kost € 59,95

Schoenmakerij Stultiens
Beekstraat 63
6001 GH Weert
0495 536 268
info@schoenmakerijstultiens.nl
https://www.schoenmakerijstultiens.nl/

Prijzen
Vibram
Xs Edge 4mm 30 euro
XS Grip 4mm 30 euro
XS Grip 2 4mm 30 euro
XS Edge 5mm 33 euro
XS grip 5mm 33 euro
Toepads 15 euro
Randen 18 euro

Woestenburg Haarlem
Nieuwstraat 10
2011 GH Haarlem
0235311002
info@schoenreparatiehaarlem.nl
https://schoenreparatiehaarlem.nl/

Prijzen
Vibram XS Grip (prijs wordt nader bepaald)

Onze ervaring met verzoolde klimschoenen

Wij hebben onze klimschoenen al meerdere malen laten verzolen bij Zapatos-Climbing en SOeScalade. Het verbaasd ons dat  je schoenen relatief snel weer terug krijgt. Het heeft nooit langer geduurd dan een week. Het snelst was binnen 3 a 4 dagen (vrijdag opgestuurd en dinsdag weer terug). Je bent je klimschoenen in ieder geval niet lang kwijt.

Zoals meerdere verzolers aangeven is de mate van slijtage belangrijk voor de kwaliteit van de verzoling. Bij een (groot) gat in de neus, ben je ook een deel van de structuur kwijt in de schoen. Wij hebben ook schoenen laten verzolen met een relatief groot gat (duim grootte). HIerop hebben wij geen opmerking over gehad. Na het verzolen klom het prima maar je merkt dat het een zwak plek blijft. Het slijt daardoor sneller en het rubber scheurt op die plek sneller open. Schoenen met intacte neuzen gingen duidelijk langer mee.

Over het algemeen hebben wij goede ervaring met verzoling. Klimschoenen zoals Five Ten Hiangle en Anasazi zijn erg geschikt om te laten verzolen. De schoenen klommen na verzoling net zo goed als voorheen.

Zelf klimschoenen repareren?

Het is over het algemeen niet aan te raden om zelf je schoenen te repareren. Mocht je toch krap bij de kas zitten of je hebt je klimschoenen snel weer nodig, dan is er wel DIY manier. Bij DIY, oftewel Do-it-yourself kun je zelf aan de slag. Wij hebben geëxperimenteerd met self-repair via drie manieren:

Op basis van onze ervaringen waren we tevreden met Shoe Goo. Het is eenvoudig aan te brengen en je dient dan 24 uur te wachten voordat het gebruiksklaar is. Het voelt aan als rubber, en zit niet in de weg tijdens boulderen. Nadeel is dat het na een klimsessie niet helemaal meer intact is. Je dient het dus opnieuw aan te brengen. Dit is prima te doen als je meerdere paren klimschoenen hebt.

shoe goo klimschoen zelf verzolen

Boulder pofzak nodig? Bekijk ze op POFZAK.COM
boulder pofzakken

Plaats een reactie