Tips en tricks voor de eerste keer boulderen in een boulderhal

Deze tips zijn voor enthousiastelingen die voor de eerste keer boulderen, maar ook voor ervaren boulderaars die iemand willen meenemen naar hun favoriete sport. Boulderen is een laagdrempelinge sport en we zien vaak vriendengroepen en families samen boulderen. Maar ook in je eentje kun je er van genieten, omdat de algemene sfeer positief gezellig is en iedereen elkaar steunt.

We gaan ervan uit dat je wel weet wat boulderen is, maar de praktijk nog niet hebt gehad. Lees anders eerst hier wat boulderen is.

Voorbereiding

Wat neem je mee?

  • Goedzittende kleding die niet afzakt. Klik hier voor meer kledingtips. Ook al sport je binnen, het weer kan ook het binnenklimaat beïnvloeden. In de winter kan je gerust een lange joggingbroek aantrekken en in de zomer een korte broek. Sommige boulderhallen hebben airco.
  • Extra paar sokken
  • Een flesje water of wat geld / een pinpas zodat je tussendoor kan drinken

Maak gebruik van huurklimschoenen!

Je kunt klimschoenen huren voor 3 à 4 euro. Dit is optioneel: je mag ook op schone gymschoenen klimmen. Maar voor de echte experience moet je op klimschoenen geboulderd hebben. Een klimschoen is kleiner, compacter en vormt om je voet heen. Je wordt er heel wat beter van!

Pof / magnesium is een wit gekleurde poeder om te zorgen dat je handen droog blijven. Tijdens het klimmen kun je handen zweten. Klamme handen zorgen voor minder grip en de kans op blaren is groter. Bij de meeste boulderhallen kun je een boulder pofzak huren met pof.

Regels

Niet iedereen leest de regels, voorwaarden, etc.. Okee, bijna niemand doet dat. Maar soms is het wel handig om te weten wat je beter niet kunt doen voor de algemene veiligheid en hygiëne. Misschien het allerbelangrijkste: als je in de boulderruimte bent, kijk goed om je heen (ook naar boven). Kijk om je heen als je gaat lopen en voordat je een route wilt beginnen. Want iemand kan zo per ongeluk op je vallen. Lees hier meer over regels en etiquette.

Op zoek naar een handige pofzak voor boulderen?

Eerste keer boulderen

Je bent eindelijk in de boulderhal en staat te popelen om te beginnen.

Introductie: de regels en basics van het boulderen

Het is heel makkelijk en snel om een nieuw persoon de basics uit te leggen. De meeste boulderhallen organiseren op vaste avonden een gratis introductieles van een half uur. Je bent dan samen met andere mensen die zoals jij voor de eerste keer boulderen en je kunt veel vragen stellen. Maar buiten de introductielessen om, kan een medewerker je ook binnen 5 minuten de basics uitleggen. Je kunt ook een keer een meetup bijwonen. Een meetup staat los van de boulderhal.

We gaan er nu van uit dat je de basics al kent.

Leer de niveaus kennen

Ergens in de boulderhal hangt een bord waarop alle niveaus staan. Meestal wordt één kleur geassocieerd met één niveau. Voor de eerste keer boulderen kun je beginnen met niveau 3 en 4. Onthoudt welke de beginnerskleuren zijn.

Er zijn ook kinderroutes. De meeste kinderroutes zijn een makkie, maar er kunnen ook pittige tussen zitten!

Begin op een rechte muur

Er zijn drie soorten muren: muren die van je af lopen, rechte muren en muren die naar je toe lopen (overhang). Begin met rechte muren, want de routes op deze muren zijn vaak het makkelijkst.

Bekijk de hele route voordat je begint

Onderdeel van het boulderen is het inlezen van de route. Voor nu betekent dit: kijk waar de startgrepen zitten, waar de eindgreep zit, en alles tussenin. Probeer alle greepjes te onthouden.

Op je tenen staan

De meeste beginners gaan met hun hak of midden van hun voet op een steentje staan. Echter is het beter om je tenen te gebruiken (met name je grote teen). Kans op uitglijden is veel kleiner en op je tenen kun je eventueel draaien.

Gestrekte armen (maar schouders gespannen)

Meeste mensen houden zich continu krampachtig vast aan een greep en krijgen hierdoor snel verzuring in hun armen. Probeer je armen tussendoor te strekken. Pas als je naar de volgende greep gaat, dan is het nodig om je arm(en) even te buigen. Dit kan je snel (dynamisch) of langzaam (statisch) doen.

Gebruik je benen

Vaak denken mensen dat je alleen je armen gebruikt bij het boulderen. Echter kun je door juiste beengebruik heel wat armkracht besparen. Voordat je naar de volgende greep gaat met je hand, kijk eerst of je je voet hoger kan plaatsen.

Op de juiste manier vallen en/of terug naar beneden klimmen

Lees hier hoe je goed kan vallen. Je kunt er ook voor kiezen om terug naar beneden te klimmen: je mag dan ook ook andere kleurtjes gebruiken.

Het mentale aspect

Er is niks om je voor te schamen in een boulderhal. Iedereen zweet, stinkt en faalt wel eens. Als mensen naar je kijken, dan willen ze weten hoe ze de route zelf kunnen klimmen of omdat ze (al dan niet stiekem) voor je juichen. Je kunt gerust iemand om hulp vragen als je ergens vast zit.

Succes met je eerste keer boulderen en veel plezier!

Boulder pofzak nodig? Bekijk ze op POFZAK.COM
boulder pofzakken

Plaats een reactie