Tips goedkope klimschoenen om te boulderen als een ‘pro’

Als je eenmaal fanatiek bezigt bent met boulderen dan is de kans groot dat je vaker nieuwe klimschoenen nodig hebt. Hoewel je klimschoenen met een gat natuurlijk ook kunt verzolen. Het maken van progressie in boulderen is verslavend. Je wilt elke keer beter worden in boulderen en uiteindelijk die ene 7A / 7B project kunnen halen. Hiervoor wil je natuurlijk niet laten tegenhouden door de verkeerde (of goedkope) klimschoenen.

Wat dragen de pro’s?

Wat zijn de beste klimschoenen? Over het algemeen zijn dat de klimschoenen waar jij het beste op kunt klimmen. Toch kijken wij vaak naar wat de professionele boulderaars en de lokale crushers dragen. Dit zijn vaak de high-end modellen voor de beste prestaties. Een aantal eigenschappen van deze klimschoenen; down-turned, asymmetrisch, rubber op die hiel-, teen- en bovenkant. Voor beginners worden deze schoenen vaak niet ‘aangeraden’ omdat ze niet comfortabel zitten. Voor de wat gevorderde boulders zijn dit soort schoenen een must om goed op randjes te kunnen staan, het maken van goede toehooks en heelhooks.

Een aantal van deze klimschoenen zijn bijvoorbeeld:

  • Five Ten Hiangle (gedragen door o.a. Janja Garnbret en Natalia Grossman)
  • La Sportiva Solutions (gedragen door o.a. Brooke Rabatou en Adam Ondra)
  • La Sportiva Futura (gedragen door o.a. Jakob Schubert)
  • Scarpa Drago (gedragen door o.a. Sean Mccoll)
  • Tenaya Lati (gedragen door o.a. Alex Megos)

Wat kosten deze klimschoenen? Op het moment kosten al deze schoenen tussen de 140 en 150 euro. Al kunnen de prijzen wat schommelen door aanbiedingen.

Klimmen als een pro op een budget!

Wil je toch klimmen als een ‘pro’ maar niet 140 of 150 euro uitgeven voor nieuwe klimschoenen? Dan heb je hier een aantal recommandaties voor bijna de helft van de prijs!

Mad Rock Haywire – 75 euro

Voor minder dan 75 euro (op dit moment bij o.a. Bever) is dit echt big-bang-for-the-buck. Wat krijg je hiervoor terug? Een zeer complete down-turned klimschoen met genoeg rubber op de hiel en teen. Het rubber is zacht en sticky en de schoen is erg licht. We zijn zelf wat verbaasd door de prijs. Bovenop de compleetheid van de schoen zit ook een stukje slimme innovatie om de pasvorm te verbeteren (door het gebruik van Knit Fabric). De hiel bevat Mad Rock’s eigen rubber innovatie ‘Science Friction 3.0’ (met patroon lijnen in het rubber).

madrock

Ocun Oxi ~ 80 euro

De Ocun Oxi komt in verschillende uitvoeringen. Je hebt ze met veters, 1 velcro band of 2 velcro band. De basis is echter hetzelfde. Dit zijn down-turned klimschoenen met een sticky toe patch. De voorzijde lijkt op de La Sportiva Solutions en de achterzijde op de Five Ten Hiangle. Geen Vibram rubber maar wel CAT 1.5 rubber dat ook zacht en sticky is. De prijzen lopen uiteen maar je kunt ze regelmatig vinden voor rond de 80 euro bij de grote klimwinkels (zoals Bergfreunde).

Simond Edge ~ 80 euro

Simond is het huismerk van Decathlon. Ideaal voor beginners die boulderen willen proberen kunnen bij Simond terecht voor relatief goedkope klimmerschoenen. Echter hebben ze ook een ‘pro’ versie voor een vriendelijke prijs van 80 euro. De Simond Edge is een klimschoen gericht op de wat gevorderde boulderaars. Volgens enkele reviews kun je hiermee prima 7A en 7B boulderen. Ook deze schoenen is down-turned met genoeg rubber aan de achter- en bovenzijde.

Simond Edge

Heb jij andere ‘budget’ klimschoenen gevonden waarmee je kunt klimmen als een pro? Laat het ons (en anderen weten) via een reactie hieronder!

Boulder pofzak nodig? Bekijk ze op POFZAK.COM
boulder pofzakken

Plaats een reactie