Simond Edge, performance op budget?

Als beginnende boulderaar heb je waarschijnlijk je eerste paar klimschoenen gekozen op basis van comfort en prijs. Deze beginnersschoenen hebben je geholpen om de basis van het klimmen onder de knie te krijgen en jezelf vertrouwd te maken met boulderen. Goedkope beginners klimschoenen vind je bijvoorbeeld bij Decathlon. Onder het merk Simond heb je keuze uit een aantal verschillende budget modellen.

Het zal je opvallen dat in boulderaars die hogere niveaus klimmen andere schoenen dragen. De zogenaamde high performance klimschoenen. Deze hebben vaak een strakkere pasvorm voor meer precisie en gevoeligheid. De zool is wat stijver voor betere ondersteuning en stabiliteit. Die hielcup is vaak wat agressiever en rondom is er meer rubber. Deze klimschoenen zijn ook een stuk duurder. Eerder hebben wij een artikel schreven over gevorderde klimschoenen op budget om te klimmen als een pro. De high performance klimschoenen zijn standaard geprijsd tussen de 120 en 160 euro. Mocht je echter minder willen uitgeven dan is het waard om goed rond te kijken. Wij vonden bijvoorbeeld de Mad Rock Haywire, Ocun Oxi en Simond Edge interessante budget high performance klimschoenen.

Review boulderen met Simond Edge!

De juiste maat vinden met klimschoenen is niet altijd makkelijk. Gelukkig kun je bij Decathlon in de winkel terecht om te passen. Check vooraf de website of ze jouw potentiele maten in de winkel op voorraad hebben. Mijn voetmaat is 25.3 cm en ik draag normaliter maat 42 (normale schoenen). Persoonlijk heb ik klimschoenen niet te strak maar comfortabel. Mijn tenen zijn dan niet helemaal opgekruld. Uiteindelijk heb ik gekozen voor maat 42 bij de Simond Edge.

In vergelijking met de Five Ten Hiangle (oude versie)

Ik probeer de schoenen te vergelijken met de Five Ten Hiangle. Dat is 1) omdat de Hiangle normaliter mijn standaardschoenen zijn 2) ook gedragen worden door de pro’s 3) stuk duurder zijn en 4) ze lijken erg op de oude versie van de Hiangle. De hak is bijna identiek aan de oude Hiangle.

Hoe zitten ze? De pasvorm is goed. Mijn voeten vullen de schoen goed aan. Er is weinig bewegingsruimte binnen. Zo wil ik mijn klimschoenen hebben. Vergeleken met de Five Ten Hiangle zitten ze wel ruimer en losser. De Five Ten Hiangle heeft een betere pasvorm voor mijn voeten. Wel vind ik mijn hiel beter passen in de Simond Edge dan in de Five Ten Hiangle. Ook de klittenband werkt beter. Ik kan de schoen beter strak zetten. Dat kan komen doordat deze breder is.

De schoenen is wel minder stijf dan de Hiangle. Dit zorgt in theorie voor minder stabiliteit. Dat zul je merken in bijvoorbeeld dynamische passen waarbij je moet afzetten met de voet. In praktijk merk ik niet een heel groot verschil. Er is voldoende stabiliteit aanwezig dat ik niet onzekerder van ga klimmen.

De hiel lijkt sprekend op de oude Five Ten Hiangle. De nieuwe Hiangle (zwart/wit) hebben nu een bolle vorm uit 1 stuk rubber, dat ook de ondersteuning geeft aan de zijkant van de hiel. Dit was bij oude Hiangles vaak een zwakkere punt omdat de zijkant van de hiel indeukt. Dat zie je ook terug bij de Simond Edge.

Hoe is het rubber? Het rubber is van Vibram dat onder andere ook wordt gebruikt bij La Sportiva klimschoenen. Er zijn verschillende soorten versies van Vibram. Deze rubber voelt niet zo sticky aan zoals in de La Sportiva Solutions of in de Skwama. Ook vind ik het rubber niet zo sticky als de C4 bij de Five Ten Hiangle. Het rubber voelt wel goed genoeg aan om zelfverzekerd moeilijke plaat boulders te doen (bijvoorbeeld 7A). Het is bij verreweg betere rubber dan die je hebt bij leen of beginners klimschoenen. Moeilijke boulders kan ik prima doen met deze schoenen. Ik zal er niet over klagen. De onderkant heeft voldoende rubber en is niet zo overdreven gevoelig (dun) als bij de Mad Rock Haywire. Maar het zal wel ietsje fijner gaan met bijvoorbeeld Five Ten Hiangles of de La Sportiva Solutions.

Wat is minder? Het rubber gedeelte over de tenen en bovenkant voet is vrij dun. Het valt op zodra je bijvoorbeeld een schoen als La Sportiva Solutions of Skwama ter vergelijking neemt. Er mist een soort bobbel aan de bovenkant teen dat iets extra grip geeft voor lastige toehooks. Je moet hierdoor iets meer kracht verzetten.

Conclusie

Wat mij betreft heb je voor 89,95 euro echt een prima klimschoen met de Simond Edge. De Simond Edge heeft een goede pasvorm, voldoende rubber rondom, goede stijfheid en stabiliteit en kwaliteitsrubber van Vibram. Wil je upgraden van je beginnerschoenen dan is de Edge aan te raden. Ze zullen iets strakker zitten maar niet oncomfortabel als je de juiste maat kiest. Ben je een gevorderde klimmer en wil je niet +100 euro uitgeven aan klimschoenen? Dan zijn deze schoenen ook prima. Het rubber is sticky genoeg voor harde boulders. Misschien als je een strakkere maat kiest kun je iets preciezer mee klimmen. Ben je een diehard boulderaar of world cup atleet en tellen alle extra procentjes mee voor de top? Dan zijn de high performance schoenen van merken zoals Five Ten, La Sportiva en Scarpa waarschijnlijk betere opties.

Boulder pofzak nodig? Bekijk ze op POFZAK.COM
boulder pofzakken

Plaats een reactie