Red Chili Spirit LV klimschoenen review

Red Chili heeft nieuwe klimschoenen uitgebracht waaronder de Spirit LV. Onlangs had Red Chili een actie waarbij je hun klimschoenen kon testen in ruil voor feedback. We werden hiervoor benaderd en ik koos voor de Red Chili Spirit LV. Toen we de klimschoenen binnenkregen mochten de boulderhallen weer open, net op tijd dus!

Mijn keuze voor de Spirit LV

Gebaseerd op de foto’s en pashulp heb ik gekozen voor de nieuwe Red Chili Spirit LV. Deze schoenen zijn de smallere versie van de gewone Spirit. Wat voor mij heel belangrijk is, is de vorm van de hiel. Ik vermijd klimschoenen met een enorme bolling aan de achterkant, omdat deze mij niet passen. Mijn voet kan deze bolling niet vullen en meestal snijden zulke klimsschoenen in mijn hiel. 

Mijn klimprofiel

Ik ga vaak naar de boulderhal voor één of twee uur boulderen. Als ik er ben, dan wil ik mijn klimschoenen aanhouden tussen het boulderen door. Ik wil er ook op kunnen lopen. Mijn top prioriteit is dus comfort. Ik draag sokken onder mijn boulderschoenen en mijn tenen zitten tegen de schoenen aan (licht gekromd). Te strak wil ik niet.
red chili spirit lv klimschoenen

Maatvoering

Mijn gewone schoenmaat (streetsize) is 37 en aan de hand daarvan kon ik eerst maat EUR 37 / UK 4.0 / US 5.0 passen. Helaas zat deze iets te strak. Zo strak dat ik de schoenen hypothetisch tussen het klimmen door uit zou moeten doen. En ik zou geen sokken kunnen dragen.
Hierna paste ik maat EUR 37.5 / UK 4.5 / US 5.5 en dat paste prima, met sokken!
Ter vergelijking:
Schoenmaat Nike: EUR 37 / 37.5
Schoenmaat Adidas: EUR 36.5 / 37
Five Ten Anasazi LV Pro: EUR 38 (oude versie)
Adidas Five Ten Anasazi LV Pro: EUR 39 1/3 (nieuwe versie, ná Adidas overname)
Red Chili Spirit LV: EUR 37.5
Opmerking: ik draag sokken onder mijn klimschoenen

Eerste indruk

De kleuraccenten teal / groenblauw op zwart ziet er leuk uit. Andere klimschoenen hebben ook deze specifieke kleur, dus het lijkt een populaire kleur te zijn. De twee treklusjes met chilipeperafbeelding aan de achterkant zijn superhandig en ik gebruik dan ook beide lusjes bij het aandoen van de schoen. Sommige schoenen hebben maar één lusje. Er zijn drie klittenbandsluitingen: persoonlijk is twee voor mij genoeg. De voorste klittenbandsluiting zit al op de strakste stand en laat ik zo zitten tijdens het aan- en uitdoen. Maar ik kan me voorstellen dat andere voeten juist wél de derde klittenbandsluiting nodig hebben. Aan de binnenkant vind je een antibacterieel hennepvoetbed. Dat vind ik erg fijn. De schoen is lekker zacht van binnen en comfortabel om te dragen. Het vormt zich precies om mijn voet.
red chili spirit lv klimschoenen

Na drie keer boulderen …

COMFORT

De eerste keer boulderen sneed de schoen een beetje in mijn hiel. De tweede en derde keer merkte ik hier helemaal niks meer van. Het lijkt er dus op dat je de Spirit LV kan ‘inlopen’ en dat de schoen zich naar je voet gaat vormen bij gebruik. Aandoen en uitdoen gaat super makkelijk en ik kan de schoenen gedurende de hele bouldersessie aanhouden.

Red Chili Spirit LV klimschoenen

TECHNIEKEN

Het rubber voelt degelijk aan. Het is hard rubber maar de schoen buigt wel mee als je op je tenen staat. Hebben de Red Chili Spirit LV klimschoenen deze testen doorstaan:

  • Beginnerroutes – Check ✓
  • Heel hook – Check ✓
  • Toe hook – Check ✓
  • Staan op modules – Check ✓
  • Op mini steentjes staan – Check ✓
  • Balanceren op één voet met alleen je grote teen op een dubieus treetje – Check ✓
Ik kan er op vertrouwen dat ik met de Spirit LV niet uitglij. Technieken zoals de bathang, rennen op modules heb ik niet geprobeerd omdat dat niet mijn favoriete bewegingen zijn.

Na gebruik

Ik heb mijn neus in één schoen gestoken en het stinkt helemaal niet 🙂 Het ruikt zelfs nog als nieuw (beetje rubberachtig). Qua slijtage heb ik nog niks gemerkt. Ik zie een paar krasjes maar tijdens het boulderen is de grip van het rubber nog zoals de eerste keer. Over het algemeen is hard rubber meer vergevingsgezind voor beginners, het rubber zal minder snel slijten. Beginners schuren meer met hun schoenen. Tegen de muur aan maar ook tijdens het verstellen van hun voet op een greep.

Conclusie

Ik denk dat de Red Chili Spirit LV vooral geschikt is voor beginners en gevorderden en specifiek voor casual boulderen en klimmen. Comfort staat voorop. Daarmee lever je in dat je er misschien niet zo hard mee kan klimmen (zoals een rondje niveau 7a-b-c). Daarvoor biedt Red Chili ‘High end’- en ‘Performance’-modellen aan.
LV staat voor Laag Volume en is gemaakt voor smalle voeten. De Spirit LV past zich perfect om je voet met behulp van klittenband.
De Spirit LV is één van de modellen die vegan is.
De Spirit LV is zeker weten beter dan huurschoenen én een niveau hoger dan de gemiddelde beginnersschoen!
Boulder pofzak nodig? Bekijk ze op POFZAK.COM
boulder pofzakken

Plaats een reactie