Red Chili Mystix Klimschoenen review

Onlangs heeft Red Chili een aantal nieuwe klimschoenen uitgebracht. Een daarvan is de Red Chili Mystix. De Mystix is een performance klimschoen die past in het rijtje van andere high-end klimschoenen zoals de La Sportiva Solutions en Scarpa Instinct vs. De schoenen zijn down-turned. De vorm is asymmetrisch en de tenen wijzen naar beneden. Dit moet helpen met het betere voetwerk. De schoenen zijn voorzien van extra rubber op de hiel en bovenkant van de voet. Ideaal voor het technische werk bij boulderen!

Score
Plaatklimmen 90%
Overhang 90%
Parkour style 75%
Comfort 75%
Gevoeligheid 80%
mystix-red-chili

Door de rode accenten op de Mystix  zien de schoenen opvallend en herkenbaar uit. Daarnaast heeft de Mystix een interessante klittenband sluiting. Met één handeling kun je de schoenen strak maken maar ook weer makkelijk uitdoen. Toen Red Chili deze schoenen naar ons opstuurden konden wij niet wachten om de schoenen te testen!

Maat / Sizing

Bij het boulderen ligt mijn voorkeur bij comfort. In de boulderhal sta ik vaak stil of loop ik rond. Bij een bouldersessie van zo’n 3 uur vind ik het fijner om dan comfortabel te zijn. Hele strakke klimschoenen heb ik eigenlijk vooral nodig bij lastige boulders op de plaat. Dat doe ik persoonlijk niet zo heel vaak. 

Voet lengte: 26,5 cm
Straat- en sportschoenen (zoals Nike of Adidas): maat 42
Five Ten Hiangle: maat 42
La Sportiva Solutions: 41
Ocun Oxi S: maat 42
Red Chili Mystix: maat 42,5

Pros

De schoenen zien er visueel gelikt uit. Mooi afgewerkt, veel rubber en leuke kleur accenten. Dat de schoenen van Red Chili zijn is niet te missen. Het merk is op drie plekken bedrukt. Bij de hiel, wreef en onderkant. Boven op de toe-box heb je extra rubber. Op het rubber ziet ook een patroon in verwerkt voor meer grip. Dit helpt bij het maken van toe-hooks (haken met bovenkant van je schoen). De klittenbandsluiting werkt heel intuïtief. Met één handeling zet je de schoen strak en tegelijkertijd kun je ze ook weer makkelijk uitdoen. 

mystix-red-chili3

De schoenen werken heel goed bij plaatklimmen. Staan op kleine randjes of voetgrepen is geen probleem. Je hebt het idee dat je veel controle hebt op de voetgreepjes. Dit geeft vertrouwen tijdens het klimmen. Dit kan komen door onder andere de vorm van de schoen (down-turned) en het zachte rubber. Het rubber is van Vibram. Dit rubber werkt goed voor gevoeligheid van de schoenen. Je kunt dan ‘voelen’ waar en hoe je op bepaalde grepen staat. Daarnaast behoudt de schoen goed zijn vorm en kun je stabiel staan op slechte voetgrepen. Volgens Red Chili komt dit onder andere door een speciaal ontwikkelde midsole.

mystix-red-chili4

De schoenen zijn in goed balans tussen gevoeligheid en stijfheid. Ze bieden stabiliteit aan maar tegelijkertijd voelen ze niet lomp aan. Tijdens het klimmen merk je wel goed waar je op klimt en kun je voetgrepen beter inschatten.

mystix-red-chili5

Voor down-turned klimschoenen vind ik ze comfortabel genoeg. Dit kan mede komen door het gebruikte materiaal. De binnen materiaal is zacht. Onder de sluiting vind je mesh materiaal dat helpt bij de ontluchting. De Five Ten Hiangle vind ik persoonlijk net iets comfortabeler. De Mystix hebben voor mijn voeten ook een goede pasvorm. Dat kan komen doordat de klittenbandsluiting van de wreef naar de bovenkant toe loopt. Zo bepaal je zelf hoe strak je de gehele schoen wilt hebben. Het sluit ook goed aan bij de hiel. Bij de Five Ten heb ik vaak nog wat luchtruimte zitten bij de hiel. 

De schoenen excelleren ook in de overhang en met name bij het haken met de tenen of hiel. Dat is ook niet zo gek. Achterop de hiel en bovenop de toe box vind je veel extra rubber.

Cons

De Mystix zijn asymmetrisch met een toe-box die naar beneden wijst voor betere prestaties op kleine voetgreepjes en randjes. Dit gaat vaak wel ten kosten van comfort. Het is dus niet ideaal om urenlang hierop te lopen. Af en toe de schoenen uitdoen tijdens je boulder sessie kan geen kwaad. De handige klittenbandsluiting maakt dit gemakkelijk.

Klimschoenen met rondom veel rubber ontluchten vaak minder goed. Zweet en bacteriën kunnen zorgen dat de schoenen over loop van tijd gaan stinken. 

Voor springen en rennen zijn de meeste klimschoenen vaak niet geschikt. Met de Mystix is dit ook het geval. Net als andere high-performance klimschoenen is de vorm van de schoenen minder fijn om te rennen op volumes of grepen.

Niet perse een con maar het rubber materiaal is van Vibram Xs Grip. Hetzelfde materiaal wat je vindt op de La Sportiva Skwama, Solutions en de Scarpa Instinct vs. Het rubber is relatief zacht en biedt veel gevoeligheid. De Five Ten Stealth C4 rubber is beduidend harder en stijver. Afhankelijk van je klim stijl (lichtvoetig vs. zwaar-voetig) kan het ene rubber beter voor je uitpakken. 

Conclusie

De Red Chili Mystix is een zeer complete klimschoen gericht op prestaties. Het tikt alle boxjes aan voor de veeleisende boulderaar. Denk bijvoorbeeld aan een goede heel-box, extra rubber boven op de toe-box, gevoelige rubber (Vibram XS Grip), down-turned, kwalitatief materiaal en goede afwerking, en sluiting voor een goede pasvorm. De Mystix is een premium klimschoen. Deze past in het rijtje van andere klimschoenen die worden gebruikt door top atleten in de klimwereld zoals de La Sportiva Solutions, Scarpa Instinct vs en Five Ten Hiangle.

Een nadeel van de Mystix is dat deze minder comfortabel zijn voor langere klimsessies. Net als vele klimschoenen zijn de Mystix ook minder fijn om op te rennen en springen voor de typische parkour-achtig boulders. De Mystix excelleren op de plaat en overhang. De Mystix zijn voor een premium klimschoen redelijk geprijsd. Je kunt ze vinden voor 115 – 125 euro.

Pluspunten
– goede pasvorm (klittenbandsluiting biedt individuele aanpassing aan)
– voorzien van veel rubber (boven de voet en hiel)
– geeft veel vertrouwen op kleine en slechte voetgrepen en randjes
– excelleren op de plaat en overhang

Minpunt(tjes)
– comfort minder bij langere sessies

Niet getest
– slijtage en stabiliteit na lange termijn gebruik

4/5 sterren
4/5
Boulder pofzak nodig? Bekijk ze op POFZAK.COM
boulder pofzakken

Plaats een reactie