Pofzak voor bij het klimmen of boulderen

Een pofzak is een handige zak waarin je magnesium bewaard. Een pofzak gebruik je tijdens het klimmen of boulderen. Tijdens het klimmen of boulderen kun je last krijgen van klamme handen. Het is daarom handig en soms noodzakelijk om het zweet van je handen af te krijgen door het te laten absorberen met magnesium. Door je handen droog te maken houd je extra grip tijdens het klimmen. Magnesium (magnesiumcarbonaat) wordt ook wel eens ‘pof’ genoemd. Hier komt dus de naam pofzak uit voort.

wp_pofzakb


Een pofzak is meestal afsluitbaar om het magnesium zo droog mogelijk te kunnen bewaren. Bij wandklimmen is dit een relatief kleine zak (ongeveer ter grootte van 1 hand) die aan de achterkant van je riem of gordel vast zit. Het blijft daardoor aan de achterkant bungelen en zit hierdoor niet hinderlijk in de weg tijdens het klimmen. Je kunt kleine pofzakken ook tijdens het boulderen gebruiken maar dat is niet altijd nodig.


Bij het boulderen

Bij boulderen zijn grote pofzakken makkelijker in gebruik omdat er meer magnesium poeder in kan. Je hoeft dus deze niet telkens bij te vullen. Pofzakken hebben aan de binnenkant vaak zachte materialen. Dit is handig voor twee dingen:

  • Het is aangenaam voor je handen en vingers.
  • Het magnesium blijft zoveel mogelijk “plakken” aan de binnenkant van je zak. Je hoeft dan niet helemaal aan de onderkant te scheppen als je weinig magnesium in je pofzak hebt.

Grote pofzakken bij boulderen hebben ook het voordeel dat ze beter op vlakke gronden liggen. De pofzak valt minder gauw om als je deze omstoot. Kleine pofzakken zijn vaak echter bedoeld om vast te maken aan je gordel. Pofzakken voor boulderen hebben vaak ook extra vakken om borstels op te bergen. Met name bij drukke boulderhallen is het handig om een eigen borstel bij je te hebben om vieze of gladde krimgrepen even schoon te poetsen.

Moon Climbing is een fabrikant in klimuitrusting en heeft voor boulderen en klimmen een uitgebreide selectie van handige en kwalitatief goede pofzakken. De engelse benaming van pofzak is chalk bag. Voor de grotere pofzakken worden deze ook wel eens ‘chalk buckets’ genoemd.


Merken

Hieronder vind je een aantal merken en bedrijven die speciaal voor boulderen pofzakken verkopen.

8bplus
8bPlus Pofzak
evolv
Evolv Pofzak
Moon Climbing
Moon Climbing Pofzak
Snap
Snap Pofzak