Nieuwe klimschoenen: La Sportiva Skwama

Helaas begonnen mijn La Sportiva Solution klimschoenen aardig te slijten. Langzamerhand werd het rubber bij de voorkant steeds dunner totdat de stof zichtbaar werd. Tijd dus voor nieuwe klimschoenen! Als het gat in je schoen nog niet door de stof heen is dan kan het nog goed gerepareerd worden. Zelf ben ik niet fan van verzoolde schoenen omdat ze vaak toch anders zitten dan hoe ze oorspronkelijk waren.

De La Sportiva Solution zijn mijn favoriete klimschoenen. Inmiddels heb ik er al 3 paar versleten. Sindskort zijn de La Sportiva Skwama uit. Voor de verandering leek het mij leuk om weer iets anders te proberen.

klimschoenen

De La Sportiva Skwama zitten niet echt zoals de Solution, ook al lijken ze erg op elkaar. De Skwama zitten aan de voorkant ruimer waardoor ik van maat 41 (Solution) naar maat 40 ben gegaan. De Skwama zitten comfortabeler maar dat is niet perse positief voor het klimmen. Met enkel een klittenband aan de bovenzijde kun je ze niet over de gehele voet strak trekken zoals bij de Solution. De Skwama is eigenlijk ook geen vervanger van de Solution maar een opvolger van de La Sportiva Python. In dat opzicht is de Skwama een verbetering. Met het nieuwe rubberen patroon aan de voor- en achterkant is er meer grip bij heel- en towhooks. Mocht er een opvolger komen voor de Solution dan zou dat niet misstaan. Het werkt namelijk goed.

skwama

Overigens is het klittenband systeem van de Solution erg gevoelig voor slijtage. De nylon banden kunnen gemakkelijk scheuren als je de schoenen regelmatig strak trekt. Dit is mij al 2 keer overkomen. Een snelle fix is even de banden aan elkaar knopen.

solution-kapot-klitteband

Ondanks dat beide schoenen gebruik maken van de Vibram XS Grip2 rubber, voelen ze anders aan.  Dat komt waarschijnlijk door de flexibiliteit van de zool. De Skwama zitten ook comfortabeler en iets ruimer.  Dit zou kunnen komen doordat het rubber aan de wreef kant minder ver doorloopt. Door meer oppervlakte van de tussen-zool is er minder stijfheid in het model. De flexibiliteit is fijn voor het afzetten. Het kan helpen om meer kracht te zetten bij je voet passen (bijv. voor dyno’s).

skwama-solution

Het rubber is in tegenstelling tot de Solution wat stugger. Het doet mij beetje denken aan het rubber van de La Sportiva Katana. Hierdoor heb ik het gevoel dat ik minder controle en grip heb bij het staan op kleine steentjes. Misschien is het een kwestie van gewenning want ermee uitglijden is nog niet gebeurd.

skwama

De La Sportiva Skwama heeft denk ik een andere doelgroep dan de Solution. De Skwama zijn comfortabeler om te dragen tijdens een hele middag boulderen. Ze zitten net iets comfortabeler dan de Solutions en je kunt ook wel goed technische passen mee maken. De Solutions hebben deze compromis niet.

Boulder pofzak nodig? Bekijk ze op POFZAK.COM
boulder pofzakken

Plaats een reactie