Moeten sokken aan of uit bij het boulderen?

Doe jij je sokken aan of laat jij ze uit als je je boulderschoenen aan doet? Er is geen kant-en-klare, correcte antwoord. Eigenlijk is het een persoonlijke keuze. Weet je nog niet wat je moet doen? Lees hier verder over de voor- en nadelen van beide opties.

sokken

Voordelen

Als je kiest voor wel: sokken absorberen het zweet van je voeten. Je kunt ze makkelijk en na elk gebruik wassen. Normaliter was je je klimschoenen bijna nooit. Je schoen zullen dus minder snel en minder hard stinken. De meeste klimschoenen hebben geen zachte binnenvoering, als je sokken aan doet, dan kan het comfortabeler aanvoelen.

Geen sokken: je kunt een kleinere maat schoen dragen. Ook zullen de klimschoenen zich beter naar je voeten vormen. Klimmers zeggen dat als ze alleen schoenen aan hebben, het klimmen met de voeten beter kunnen voelen.

Nadelen

Als je kiest voor wel: je hebt een grotere maat klimschoen nodig. Bij het passen moet je al sokken aan hebben. Ook kan het per paar verschillen hoe de pasvorm van je klimschoenen zijn. Er is misschien minder druk op je voeten tijdens het klimmen. Je kunt dus misschien minder goed aanvoelen omdat er twee lagen (sok en schoen) tussen je voet en het contactpunt (voetgreep, module, muur) zit.

Geen sokken: je voeten zweten enorm tijdens het boulderen. Dit komt omdat boulderschoenen geen luchtcirculatie bevatten. Rubber en leer zijn geen ademende stoffen. Ook is de binnenkant van de boulderschoen meestal niet absorberend. Sommige (beginners-)schoenen hebben wel een absorberende zachte binnenvoering, maar na een tijdje zal deze padding verzadigd worden (met je zweet). Kortom, veel stank en al het zweet zal zich opbouwen in je schoen.

Sokken aan bij huurschoenen

Bij boulderhallen die klimschoenen verhuren, is het verplicht om (je eigen) sokken te dragen in combinatie met de huurschoenen. Dat is niet alleen hygiënisch voor jezelf, maar ook voor de volgende gebruiker van dezelfde paar huurschoenen. Besef dat boulderhallen een gelimiteerd aantal huurschoenen in verschillende maten in bezit hebben. Er is dus kans dat een paar huurschoenen op één dag door meerdere personen wordt gebruikt. Tussendoor wassen is niet realistisch, ten hoogste kan er een antibacteriele aerosol in de schoenen gespoten worden.

Sokken bij uitgelopen schoenen

Sommige schoenen vormen zich naar je voet. Het kan ook voorkomen dat de schoenen na verloop van tijd (eigenlijk bouldersessies) gaan uitlopen. Zijn je boulderschoenen te groot geworden, maar zijn ze nog goed te gebruiken? De oplossing: draag sokken!

Het is eigenlijk een persoonlijke keuze of je ze wel of niet aandoet. Heb je beide opties al eens geprobeerd? Of geloof je wel dat jouw keuze de juiste persoonlijke keuze is?

Boulder pofzak nodig? Bekijk ze op POFZAK.COM
boulder pofzakken

Plaats een reactie