Korte boulderaar in Nederland: welke problemen kom je tegen?

De gemiddelde man in Nederland is ongeveer 1,81 meter lang. Waarom ik de lengte van de man erbij pak? Omdat je over het algemeen in de boulderhal veel meer mannen zult tegenkomen dan vrouwen. Met mijn lengte van 1,59 meter merk ik dat veel boulderproblemen niet zo vanzelfsprekend zijn. Als korte boulderaar zal ik een aantal scenario’s schetsen van problemen die je kunt tegenkomen als je kort bent.

Het doel van dit artikel is overigens niet om te klagen; het mooie aan boulderen is juist dat je bezig bent om problemen op te lossen. Niet alleen het volledige boulderprobleem, maar ook ‘micro-problemen’ zoals een bepaalde pas of beweging. De eerste stap om een probleem op te lossen is om het probleem te identificeren / formuleren / erkennen.

Niet de volgende greep kunnen pakken

Een langere persoon strekt ‘gewoon’ een arm uit en pakt daarmee de volgende greep. Als ik als korte boulderaar hetzelfde probeer te doen, raken mijn vingertoppen niet eens de volgende greep aan.

Een variatie hierop: bij een eindgreep is het wel voldoende om deze met je vingertoppen aan te raken. Één hand lukt nog wel, maar begin je te matchen dan val je er uit.

Niet op de volgende voetgreep kunnen staan

Bij de één is de volgende voetgreep ter hoogte van een knie, bij jou is diezelfde greep ter hoogte van je navel.

Horizontale en diagonale splits en spagaten zullen je ook niet vreemd zijn.

Veel hoger / verder moeten springen

Zie je een langere persoon gedwongen worden om te moeten springen, dan betekent dit soms dat jij nog hoger of verder moet springen.

Een dynamische pas voor een langere persoon betekent soms voor jou dat je een dyno moet doen.

Vast zitten

Je armen zijn 100% gestrekt. Als een ster ben je op de muur vastgeplakt. Je probeert met je huidige lichaamspositie ergens speling te vinden, maar je benen en armen kunnen niet eens buigen.

Niet kunnen starten

Een combinatie van er niet bij kunnen met je handen en / of voeten, of je kunt geen lichaamspositie vinden om de start vast te houden.

Wat is jouw lengte en welke lengte-gerelateerde problemen kom jij tegen tijdens het boulderen?

POF!ZAK maakt graag informatieve en entertaining content. Hiervoor worden we niet betaald. Help ons met een bezoekje aan de shop met onze zelfgemaakte pofzakken!

Boulder pofzak nodig? Bekijk ze op POFZAK.COM
boulder pofzakken

Plaats een reactie