Klimschoenen verzolen

Klimschoenen kun je laten verzolen zodat je niet perse nieuwe klimschoenen hoeft te kopen. Hiermee kun je een hoop geld mee besparen. Vooral als je vaak en regelmatig klimt. Bij het verzolen krijgt de klimschoen een nieuwe zool. Dit gebeurt meestal alleen bij de neus van de klimschoen omdat daar de slijtage vaak het hardst gaat. Voor het verzolen is het ideaal als de neus zoveel mogelijk intact is. Helaas merk je de slijtage waarschijnlijk pas op als het rubber van de neus versleten is en het leer of stof van de schoen zichtbaar wordt.

gat in klimschoen verzolen

Ervaring met klimschoenen verzolen

Voorheen heb ik mijn La Sportiva Katana’s laten verzolen bij SOescalade in Enschede. Verzolen kost daar 29,50 euro per paar + 7,00 euro voor het terugsturen (update 2020, prijzen zijn inmiddels gestegen). De schoenen had ik zoals aangegeven op de website al gauw binnen een week weer terug. Daar heb ik dus prima ervaring mee gehad. Het rubber dat erop zat was van 5.10 Onyx.

Voor het verzolen van mijn La Sportiva Solutions wilde ik dit keer een andere soort rubber proberen. Na wat verder zoeken kwam ik uit op een andere (klim)schoenenmaker, genaamd Zapatos-Climbing. Daar kon ik kiezen om de schoenen te laten verzolen met Stealth C4 5.10 rubber. De Stealth C4 schijnt wat zachter te zijn de 5.10 Onyx rubber. Daarnaast kon je ook kiezen voor de goedkoopste versie Vibram. Bestellen was niet veel anders dan bij mijn vorige ervaring; 1) klimschoenen met ingevulde verzool-formulier opsturen 2) bestelling plaatsen en betalen via de shop 3) en ongeveer een week wachten. De kosten zijn 36 euro per paar (Stealth C4) + 6,50 euro voor het terugsturen.

Na ongeveer een week wachten had ik alweer mijn schoentjes terug. Je klimschoenen zullen na het verzolen altijd een beetje anders aanvoelen en zitten omdat er nu een dikkere (en nieuw) laag rubber op zit.
verzolen la sportiva solutions

Een verzoolde klimschoen zal meestal na een tijdje inklimmen wat beter gaan passen.
verzolen2

verzolen3

verzolen4

Kies juiste rubber voor je klimschoen

In mijn vorige ervaring verzoolde ik relatief platte klimschoenen. De Solutions zijn echter downturned, dat wil zeggen dat de vorm van de schoen gebogen is richting naar de tenen toe. Dit maakt verzolen lastiger. Het kiezen van de juiste materiaal is dan ook belangrijk om het gevoel van de klimschoen goed te kunnen bewaren.

Het oorspronkelijke rubber van de La Sportiva Solutions is het Vibram XS Grip2. Dit is een relatief zachte en flexibele rubber ten opzichte van de Stealth C4 5.10 rubber, die aangebracht is. Hierdoor voelt de schoen anders aan dan daarvoor. Naast het inklimmen van de schoenen zal ik ook moeten wennen aan de stijfheid van het rubber.  Ik ben er nog niet over uit of dit een probleem wordt.

Destijds kon ik geen schoenmaker vinden die hetzelfde rubber gebruikt en gespecialiseerd is in deze schoenen. Deze heb ik inmiddels gevonden. Cambreur is gespecialiseerd in schoenen reparatie van La Sportiva en kan de juiste rubber aanbrengen voor de Solutions.

Inmiddels ben ik overgestapt van La Sportiva Solutions naar de Five Ten Hiangle. Deze schoenen laat ik dan gewoon verzolen bij Zapatos of SOeScalade. Dit werkt prima. Na verzolen voelen de schoenen goed aan en klimmen ze zoals vertrouwd.

Waar klimschoenen verzolen?

Tot nu toe hebben wij drie adressen waar klimschoenen verzoold kunnen worden.

  1. Zapatos Climbing (voor alle merken en Five Ten specifiek), Arnhem https://www.snijderwerk.nl/
  2. SOeScalade (voor alle merken en Five Ten/Mad Rock specifiek), Enschede https://www.soescalade.nl/
  3. Cambreur (gespecialiseerd in La Sportiva), Elim https://www.cambreur.nl/

UPDATE: Voor La Sportiva klimschoenen kun je het beste verzolen bij Cambreur (URL: http://www.cambreur.nl/). Deze schoenmaker verzoolt deze klimschoenen met originele La Sportiva rubber. Dit is zeer aan te raden om de feel en pasvorm van de schoen te behouden.

UPDATE: Inmiddels ben ik overgestapt van de La Sportiva Solutions naar de Five Ten Hiangle. Deze schoenen passen bij mij beter en zitten iets comfortabeler rondom mijn voet. De Five Ten Hiangle heeft de Stealth C4 rubber. Deze schoenen laat ik dan ook regelmatig verzolen met hetzelfde rubber bij Zapatos Climbing. Dit bevalt zeer goed, na het herzolen voelen de schoenen hetzelfde aan en kan ik weer goed mee verder klimmen.

Lees hier meer over waar je schoenen kunt laten verzolen.

Zelf klimschoenen repareren?

Het is verleidelijk om zelf aan de slag te gaan maar wij raden dit over het algemeen niet aan. Mocht het toch dringende noodzaak zijn of je wilt zo min mogelijk geld uitgeven dan kun je wel aan de slag. Wij hebben op drie manieren geprobeerd om een gat in de klimschoen te repareren

Alleen de resultaten van ons experiment met Shoe Goo waren redelijk positief. Het is een soort lijm dat je moet laten opdrogen. Het heeft dan vergelijkbare eigenschappen als rubber. Je dient Shoe Goo wel regelmatig aan te brengen omdat het gauw slijt na een klimsessie van een paar uur.

shoe goo reparatie klimschoen
Boulder pofzak nodig? Bekijk ze op POFZAK.COM
boulder pofzakken

2 gedachten over “Klimschoenen verzolen”

Plaats een reactie