Klimschoenen verzolen

Klimschoenen kun je laten verzolen zodat je niet perse nieuwe klimschoenen hoeft te kopen. Hiermee kun je een hoop geld mee besparen. Vooral als je vaak en regelmatig klimt. Bij het verzolen krijgt de klimschoen een nieuwe zool. Dit gebeurt meestal alleen bij de neus van de klimschoen omdat daar de slijtage vaak het hardst gaat. Voor het verzolen is het ideaal als de neus zoveel mogelijk intact is. Helaas merk je de slijtage waarschijnlijk pas op als het rubber van de neus versleten is en het leer of stof van de schoen zichtbaar wordt.

Voorheen heb ik mijn La Sportiva Katana’s laten verzolen bij SOescalade in Enschede. Verzolen kost daar 29,50 euro per paar + 7,00 euro voor het terugsturen. De schoenen had ik zoals aangegeven op de website al gauw binnen een week weer terug. Daar heb ik dus prima ervaring mee gehad. Het rubber dat erop zat was van 5.10 Onyx.

Voor het verzolen van mijn La Sportiva Solutions wilde ik dit keer een andere soort rubber proberen. Na wat verder zoeken kwam ik uit op een andere (klim)schoenenmaker, genaamd Zapatos-Climbing. Daar kon ik kiezen om de schoenen te laten verzolen met Stealth C4 5.10 rubber. De Stealth C4 schijnt wat zachter te zijn de 5.10 Onyx rubber. Daarnaast kon je ook kiezen voor de goedkoopste versie Vibram. Bestellen was niet veel anders dan bij mijn vorige ervaring; 1) klimschoenen met ingevulde verzool-formulier opsturen 2) bestelling plaatsen en betalen via de shop 3) en ongeveer een week wachten. De kosten zijn 36 euro per paar (Stealth C4) + 6,50 euro voor het terugsturen.

Na ongeveer een week wachten had ik alweer mijn schoentjes terug. Je klimschoenen zullen na het verzolen altijd een beetje anders aanvoelen en zitten omdat er nu een dikkere (en nieuw) laag rubber op zit.
verzolen la sportiva solutions

Een verzoolde klimschoen zal meestal na een tijdje inklimmen wat beter gaan passen.
verzolen2

verzolen3

verzolen4

Het oorspronkelijke rubber van de La Sportiva Solutions is het Vibram XS Grip2. Dit is een relatief zachte en flexibele rubber ten opzichte van de Stealth C4 5.10 rubber. Hierdoor voelt de schoen anders aan dan daarvoor. Naast het inklimmen van de schoenen zal ik ook moeten wennen aan de stijfheid van het rubber.  Helaas kan ik (op dit moment) geen (klim)schoenmaker (in Nederland) vinden die Vibram XS Grip2 gebruikt voor het verzolen. Dat zou ideaal zijn aangezien ik niks anders draag dan de Solutions.

UPDATE: Voor La Sportiva klimschoenen kun je het beste verzolen bij Cambreur (URL: http://www.cambreur.nl/). Deze schoenmaker verzoolt deze klimschoenen met originele La Sportiva rubber. Dit is zeer aan te raden om de feel en pasvorm van de schoen te behouden.

UPDATE: Inmiddels ben ik overgestapt van de La Sportiva Solutions naar de Five Ten Hiangle. Deze schoenen passen bij mij beter en zitten iets comfortabeler rondom mijn voet. De Five Ten Hiangle heeft de Stealth C4 rubber. Deze schoenen laat ik dan ook regelmatig verzolen met hetzelfde rubber bij Zapatos Climbing. Dit bevalt zeer goed, na het herzolen voelen de schoenen hetzelfde aan en kan ik weer goed mee verder klimmen.

1 gedachte over “Klimschoenen verzolen”

Plaats een reactie