Klimschoenen repareren met fietsenband 👎

In ons voorgaande experiment met Shoe Goo zijn wij redelijk tevreden met de test resultaten. Dit keer hopen we betere resultaten te behalen met een nieuwe DIY methode. In ons eerste experiment beplakte we het gat in de klimschoen met een stukje fietsenband, een oud wielrenners buitenband van Continental. Helaas werkte dit niet goed samen met superlijm. Het stukje fietsenband ging eraf direct na de eerste contact met de klimwand.

fietsenband klimschoen

Dit keer willen we het experiment herhalen. Na wat onderzoek vonden we een lijm speciaal gemaakt voor het repareren van schoenen en zolen. De belangrijkste twee eigenschappen; hoge lijmkracht en flexibiliteit, zorgt ervoor dat zolen aan de schoenen blijven zitten. De lijm heet Kövulfix. Het is een speciale schoenenlijm voor snelle repair. Je kunt het kopen bij specialistische schoenenwinkels of groothandel.

kovulfix1

De toepassing is als volgt; smeer de lijm op de delen van de schoenen. Duw ze tegen elkaar aan, bij voorkeur met een lijmklem of schroefbank. Laat het drogen.

De lijm is relatief vloeibaar. Ruikt een beetje naar het lijm van een fietsenbandplakkit. We hebben een stukje rubber geknipt van een oud fietsenband, Continental Ultrasport. Een hele fietsenband van dit merk en model kost maar 13 euro.

kovulfix plakband

Het gat zat precies op de zijkant van de neus. Een nogal lastige plek om vast te zetten met een lijmklem of schroefbank. Door middel van plakband kun je het stukje rubber stevig tegen de schoen aandrukken. Voor de zekerheid heb ik ook nog wat elastiek toegevoegd.

We hebben dit zo’n 24 uur laten drogen. Vervolgens zijn de elastieken en plakband afgehaald. Het lijm dat is opgedroogd lijkt erg op het lijm wat je ook ziet bij schoenen met overgebleven rijmlesten. De hechting van het stukje rubber en klimschoen ziet er goed uit. Zou dit dan de beste DIY klimschoen repair zijn?

Het rubber van de fietsenband voelt gaan aan. Het lijkt zachter dan het originele Five Ten Stealth C4 rubber. Tijd om te testen!

fietsenband repair

In eerste opzicht lijkt het prima te werken. Het rubber van de fietsenband voelt net zo effectief aan als het rubber van de zool. Het biedt veel grip tijdens het boulderen op slabs. De eerste 15 minuten leek er niks aan de hand. Ik dacht dit moet dan de beste oplossing tot nu zijn want het stukje fietsenband slijt ook minder hard. Helaas na een stevige stuk plaat klimmen liet het extra rubber los. Jammer!

wielrenner fietsenband los klimschoen

Het kan zijn dat het rubber minder goed heeft gehecht omdat deze niet met lijmklemmen is vast gehouden of in een schroefbank is geplaatst. Je hebt hiervoor ook een houten schoenenspanner of mal nodig. Bij een schoenmaker wordt het stukje rubber of zool verhit en vervolgens met een hamer wordt het vormgegeven zodat het goed hecht op de schoen. Door de vorm van de klimschoen is het lastig om het stukje rubber goed te klemmen.

Voor een DIY self-repair, zijn we het meest tevreden met Shoe Goo. Het is extreem makkelijk toe te passen. Het houdt ongeveer 1 klimsessie vol en hindert niet het boulderen.

Heb je na het lezen van deze tekst nog tips of vragen? Stel ze in de comments hieronder!

Boulder pofzak nodig? Bekijk ze op POFZAK.COM
boulder pofzakken

1 gedachte over “Klimschoenen repareren met fietsenband 👎”

Plaats een reactie