Je tweede paar klimschoenen kopen – advies

Klimschoenen kopen kan een langdurig proces zijn. Eerder heb ik al een blogpost geschreven over het kopen van je eerste paar klimschoenen. Voor je eerste paar klimschoenen richt je je vooral op budget en comfort. Het moet tenslotte leuk blijven, tenzij je pijn fijn vindt. Maar ineens heb je een gat in je schoen ontdekt. Wat nu?

Wanneer vervang je je klimschoenen?

Gaten in je schoenen zijn onvermijdelijk als je regelmatig bouldert. Je kunt wel proberen netter te boulderen, zodat er minder snel een gat in komt. Meestal onstaat er een gat in de buurt van je grote teen. Je schuurt dan met het puntje van je schoen langs de muren. Het puntje van je schoen bestaat uit een buitenlaag van rubber en een stoffen binnenlaag.

Het is een persoonlijke keuze wanneer je je klimschoenen vervangt. Voor het gemak zal ik een gat in drie stadia indelen:

  1. Het begin – je ziet een zwart puntje in het rubber met een paar barstjes eromheen. Hiermee kun je nog prima boulderen. Wel is het slim om alvast andere schoenen te passen en een aantal te selecteren die je overweegt te kopen.
  2. De leren buitenlaag is weggesleten, maar de stoffen binnenlaag is intact. Als je nog op beginnersniveau bouldert, dan kan je hiermee nog prima boulderen. Wanneer je onvoorzichtig bouldert of vaak op hele kleine voetgreepjes staat, dan zal dit gat snel groter worden.
    In dit stadium zal het gat je misschien hinderen als je  op een hoger niveau bouldert. Je zal dan te maken hebben met kleine voetgreepjes, gladde voetgrepen of boulders waarbij je tegen de muur moet oplopen. Oftewel routes waarbij voetenwerk (tenenwerk) erg belangrijk is.
  3. Zowel de leren buitenlaag als de stoffen binnenlaag zijn versleten. Als je het kopen van nieuwe schoenen zolang mogelijk wilt uitstellen, dan zul je op een gegeven moment je teen door het gat zien. Pijnlijk voor je teen(nagel) als je langs de muur schuurt, en gevaarlijk voor jezelf als je hiermee per ongeluk uitglijdt. Echt hoog tijd om te vervangen!

Klimschoenen kopen – je tweede paar

Omdat je lang met een paar klimschoenen doet, wil je wel een goede keuze maken. Ga vooral veel passen. Je keuze hangt af van een paar factoren.

Klimniveau

Boulder je op een aanzienlijk hoger niveau dan waarmee je eerst begon? Routes op een hogere niveau vereisen meer klimtechniek. Je zult vaker heelhooks en toehooks nodig hebben. Sommige klimschoenen hebben een verdikking bij de hiel en tenen, speciaal voor dit soort technieken. Ook zijn deze agressieve klimschoenen in een boogje gevormd. Belangrijk is dat er absoluut geen ruimte mag zitten tussen je tenen en de voorkant van je schoen. Ook wil je niet uit je schoen slippen via je hiel.

Beginnersschoenen zijn plat / horizontaal gevormd.

Je vorige ervaring en dat van anderen

Hoe tevreden was je met je vorige paar schoenen? Een paar vragen die je aan jezelf kunt stellen:

  • Was de maat goed?
  • Liep de schoen uit na een aantal bouldersessies?
  • Hoe snel gingen de schoenen slijten?
  • Was de schoen goed gevormd naar je voet?
  • Is de schoen goed genoeg voor je huidige niveau (en één niveau hoger)?

Je kunt ook andere boulderaars vragen of ze tevreden zijn met hun schoenen. Het helpt als je mensen vraagt die op jouw niveau of één niveau hoger boulderen.

Dezelfde klimschoenen kopen kan als je tevreden bent met je huidige paar en hiermee niet je klimniveau benadeelt. Mocht je dezelfde schoenen willen aanschaffen, dan raad ik aan om ze alsnog te passen voor aankoop. Het kan voorkomen dat jouw schoenen niet identiek zijn aan het nieuwe paar, ook al heb je hetzelfde merk, model en maat gepakt.

Budget

Goedkope klimschoenen kopen kan voor ongeveer 50 euro. Deze schoenen bestaan meestal uit een dun laagje stof en rubber. Deze zullen sneller slijten en minder comfortabel aanvoelen.

Ben je net voorbij beginnersniveau, dan volstaan al schoenen rond de 70 – 80 euro. Duurder heeft meestal geen zin, omdat je de agressieve kenmerken van de schoen niet gebruikt.

Er is meer keuze als je 100 – 130 euro kan besteden. Veel schoenen zijn agressief gevormd voor het leggen van heel- en toehooks. Ook is het rubber dikker en harder / steviger ten opzichte van goedkopere schoenen.

Comfort

Er zijn verschillende soorten voeten en sommige merken spelen hier goed op in. Zij hebben bijvoorbeeld schoenen voor brede voeten, smalle voeten, voeten waarbij de grote teen het verst uitsteekt, etcetera. In een overzicht kun je dan je eigen voet identificeren en de bijbehorende schoen vinden. Je wilt een schoen dat naar je voet vormt.

Andere merken richten zich juist op een specifiek soort voet. Dit kan fijn zijn als je het juiste merk hebt gevonden. Je kunt er dan op vertrouwen dat je van hetzelfde merk een ander model kan proberen.

Een ander punt is de maat. Probeer eerst de kleinste maat te vinden waarbij je gestrekte tenen tegen de schoen aan zitten. Vind dan de grootste maat waar je voet niet meer in past. De juiste schoen zit ergens tussen deze twee maten in. Het ligt aan hoe krom je je tenen wilt hebben tijdens het dragen. De maatvoering kan per merk verschillen. Probeer vooral verschillende merken en modellen.

Houdt er rekening mee dat schoenen kunnen uitlopen. Liever iets te strak dan dat ze na een paar bouldersessies te groot zijn.

Alternatief – klimschoenen verzolen

Als alternatief voor nieuwe klimschoenen kopen, kun je ook je klimschoenen laten verzolen. In Nederland zijn er een klein aantal schoenmakers die deze dienst aanbieden. Klimschoenen verzolen is goedkoper en prima als je helemaal tevreden bent over je huidige schoenen. Het kan ook een milieubewuste keuze zijn omdat je anders je oude klimschoenen zou weggooien. Let er wel op dat verzolen niet altijd een optie is: wanneer de stoffen binnenlaag ook een gat heeft, dan is het niet mogelijk. Vraag voor de zekerheid na of verzolen mogelijk is.

Lees hier meer over klimschoenen verzolen.

Boulder pofzak nodig? Bekijk ze op POFZAK.COM
boulder pofzakken

1 gedachte over “Je tweede paar klimschoenen kopen – advies”

Plaats een reactie