Indoor boulderen van top tot teen (kleding)

Als je al dagelijks meer dan een aantal minuten nodig hebt over je kledingkeuze -zoals ik-, dan zul je je vast ook intensief afvragen wat je in hemelsnaam aan moet doen als je gaat boulderen. Met dit artikel zal ik je helpen met je kleding, zodat je hierna minder bezig bent met je kleren en meer met boulderen!

Tips in het algemeen

Hier een aantal algemene tips die handig zijn om van tevoren te weten:

  • Je kleding kan kapot gaan door schuren of scheuren. Het kan zijn dat je per ongeluk met je been langs de wand gaat. Of dat je een hele gekke beweging maakt waardoor je uit je broek scheurt. Doe dus niet je mooiste kleding aan en weet dat het kapot kan gaan.
  • Zweet. Je gaat gegarandeerd veel zweten, van de inspanning en spanning. Vooral als je 4 meter boven de grond staat en je moet nog een stapje verder… Instant sweat! Je kleding kan dus vies worden van zweet. Stem je kleding daarop af met speciale dry-fit of sportkleren, of als je die niet speciaal wilt aanschaffen dan kun je het eerst ook proberen met een oudere shirt.
    • Wastip 1: Gebruik voor je bezwete kleding een wasmiddel dat eiwitten afbreekt, bijvoorbeeld Biotex.
    • Wastip 2: Was bezwete kleding zo snel mogelijk, laat het zweet niet erin hangen.
    • Wastip 3: Koud water (handwas of wasmachine). Als je heet gaat wassen, gaan de eiwitten in het zweet stollen en krijg je de zweetplekken er niet meer uit.
  • Je gaat gekke bewegingen maken die je in het dagelijkse leven niet nodig hebt. Het is heel vervelend als je pas tijdens het klimmen achter komt dat je broek zakt, onderbroek omhoog kruipt, shirt naar boven kruipt, etc. Helaas spreek ik uit ervaring.
  • Je hebt geen speciale kleding nodig voor af en toe boulderen. Maar als je eenmaal de smaak te pakken hebt, kun je 1 of 2 (of 3) setjes sportkleding aanschaffen die je altijd klaar hebt staan in de kast. Zo kun je binnen 1 minuut een setje in je tas doen en vertrekken naar de boulderhal.

Hoofd

Wel:

Als je lang haar hebt, neem dan 1 of 2 haarelastieken mee. Zakt je paardestaart regelmatig uit? Probeer dan 2 elastieken (op/achter elkaar) in je staart, dat blijft beter en langer zitten.

Halflang haar of pony: een hoofd- of haarband kan de haren uit je gezicht halen.

Niet:

Draag geen sieraden tijden het boulderen, voor jouw veiligheid en gemak. Grote sieraden kunnen in de weg zitten of eraf getrokken worden (gescheurde oorlel bijvoorbeeld…). Je zou ook per ongeluk op je piercing kunnen vallen of stoten.

Bovenlichaam

Wel:

Afhankelijk van de temperatuur: longsleeve, t-shirt, hemd. Met eronder een sport-bh voor de dames.

Handig maar niet per se nodig: speciale shirts die snel absorberen en opdrogen (dry-fit) of andere sportshirts.

Niet:

Bij sommige boulderhallen is het verboden om zonder shirt te klimmen, ga daar dus niet halfbloot rondlopen.

Een gewone bh zal niet zo comfortabel zijn (afzakkende bandjes, verschuiving) plus het zal niet veel zweet absorberen.

Omhoog kruipende shirtjes.

Onderlichaam

Wel:

Afhankelijk van de temperatuur: korte sportbroek, shorts, korte spijkerbroek, lange legging, driekwart legging, korte legging, joggingbroek, harembroek. Maak het jezelf comfortabel, je gaat gekke bewegingen maken.

Goedzittende onderbroek of boxershort.

Handig maar niet per se nodig: speciale broeken die snel absorberen en opdrogen (dry-fit) of andere sportbroeken.

Niet:

Afzakkende broeken.

Omhoogkruipende onderbroeken.

Voeten

Wel: 

Sportschoenen. Je mag altijd met schone sportschoenen boulderen. Ga dan voor een nauwzittend model met rubber aan de onderkant, dat lijkt het meest op een echte klimschoen. Een groot lomp model zal je belemmeren (ervaring). Wel is het makkelijker om met klimschoenen te boulderen. Voor meer dan een paar euro kun je klimschoenen huren voor één dag / bezoek.

Speciale boulder-/klimschoenen. Staar je niet blind op je eigen schoenmaat, elk merk heeft zijn eigen maatvoering. Bij aanschaf van boulderschoenen goed passen en uitproberen op een klimwand. Outdoor-winkels hebben meestal een klein klimwandje waarop je de schoenen mag testen. Bij huurschoenen in boulderhallen kun je ze natuurlijk op je gemak uitproberen. Lukt het boulderen niet zo goed, wissel de schoenen dan in voor een grotere of kleinere maat.

Je hoort eigenlijk kromme tenen in de boulderschoenen te hebben, maar voor beginners doet dit meestal erg veel pijn. Ga dan voor schoenen die zo precies passen, dat er geen enkele ruimte is tussen je tenen en het einde van de schoen. Je zou je voet niet moeten kunnen schuiven in de schoen. Strakke schoenen zijn goed omdat je het voorste gedeelte van je voet vaak gebruikt.

Sokken: voor huurschoenen bijna altijd verplicht. Als je je eigen boulderschoenen hebt dan mag je het zelf weten. Veel mensen dragen geen sokken onder hun boulderschoenen. Mijn voorkeur gaat uit naar wel sokken dragen. Zelf heb ik dunne enkelsokken die ik niet voel tijdens het boulderen. Het liefst zou ik naadloze enkelsokken willen, maar die heb ik nog niet kunnen vinden. Sokken absorberen zweet, waardoor je voeten en schoenen niet zo erg stinken als wanneer je zonder sokken zou klimmen.

Neem een extra paar frisse sokken mee voor als je weer naar huis gaat.

Niet: 

Heb je al pijn bij het passen van de schoen of na een tijdje klimmen? Niet ermee verder klimmen! Controleer je voet voordat je met een andere schoen verder gaat, misschien heb je wel een blaar of wond gekregen.

Be comfy!

Boulder pofzak nodig? Bekijk ze op POFZAK.COM
boulder pofzakken

Plaats een reactie