Een bezoek aan: Gravity Research Namba – Osaka, Japan

Gravity Research is een klim- en boulderketen en heeft 16 vestigingen verspreid over Japan, onder andere in de populaire vakantiebestemmingen Tokyo en Osaka. We bezochten Gravity Research Namba in Osaka, Japan, omdat we daar in de buurt verbleven.

Vindbaarheid Gravity Research Namba

In drukbezette steden wordt er in de hoogte gebouwd. Het is dan geen uitzondering dat deze klim- en boulderhal zich in een winkelcentrum bevindt.  We liepen tientallen winkels, eetplekken en entertainmenthallen voorbij voordat we bij Gravity Research Namba aankwamen. Namba is een toeristisch en druk gebied.

pofzak_gravity_research_namba_1

We gebruikten Google Maps om meteen de goede richting in te lopen. Het lijkt er eerst op dat je naar de Pachinko gaat, maar naast deze gokhal vind je de deur naar het Swing Yoshimoto gebouw. De enige manier om zeker te zijn dat je het juiste gebouw binnentreedt, zijn de bordjes met “Gravity Research”. De klim- en boulderhal tref je op de 3de en 4de verdieping aan.

pofzak gravity research nambapofzak_gravity_research_namba_9

Je neemt eerst de roltrap, dan de lift naar de 3de verdieping. Eenmaal uit de lift stap je in een outdoorwinkel. Daar neem je de trap naar de 4de verdieping en je komt bij de receptie van Gravity Research Namba terecht.

pofzak_gravity_research_namba_10pofzak_gravity_research_namba_11

Eerste impressie

Eerst gingen we alleen kijken. Met een paar woordjes Engels werden we begrepen, mochten we rondlopen en zelfs foto’s maken. We kwamen binnen op een maandag, een half uurtje nadat ze gingen openen (12.00 uur). Op dat moment waren er 5 boulderaars aanwezig.

Eerst viel ons de uitgebreide kidsruimte op. Geen mini-speeltuin à la ballenbak, maar echte bouldermuren waarop kinderen kunnen oefenen. Ook is er een mini-rots geplaatst.

pofzak_gravity_research_namba_2pofzak_gravity_research_namba_12

Verderop hadden we een mooi uitzicht op de lagere (3de) verdieping. Je kunt net niet de bouldermuren zien, maar wel de klimmuren voor toprope en lead.

De bouldermuren zijn best wel laag, zo’n 3 meter. Je zou, hypothetisch gezien, zo tegen het plafond kunnen springen. Later hadden we daadwerkelijk een boulder gevonden, waarvan de eindgreep bijna tegen het plafond was geplaatst, én je kon er alleen dynamisch bij.

pofzak_gravity_research_namba_4pofzak_gravity_research_namba_5

Geen foto’s

In Japan zijn ze stricter qua privacy. Er hangen dan ook meerdere blaadjes in de hal met een camera-icoon. Hoe zit dit in elkaar? Foto’s maken van personen is verboden, tenzij je uitdrukkelijk toestemming hebt gekregen van die persoon. Mocht je uiteindelijk een foto willen publiceren waarop iemand herkenbaar op staat, dan kun je het beste die persoon blurren.

Boulderervaring

Woensdag om 20.00 uur kwamen we terug om te boulderen. Volgens Google zou het dan 70% (t.o.v. de piektijd) druk zijn. We vonden dit al druk genoeg en zouden geen 100% drukte willen ervaren. Er lopen meestal 10 boulderproblemen door elkaar heen, dus je moet een muur vaak delen met meerdere mensen.

Entree

Je koopt een ticket bij de ticketmachine. Je kunt kiezen uit 90-minuten of een hele dag, daarnaast de opties voor huurschoenen en huurpofzak. Dit was in het Japans, maar gelukkig kregen we hulp van een medewerker. Bij inlevering van je ticket krijg je een polsbandje. Daarna kon je omkleden bij de kluisjes. Ook zijn er wasbakken en voetendouches aanwezig.

Je doet je schoenen uit vóórdat je de kleedruimte betreedt. En je kunt slippers (crocs) lenen om naar de bouldermuren te lopen.

pofzak_gravity_research_namba_13pofzak_gravity_research_namba_14

Huurschoenen

We werden uitgebreid geholpen met de huurschoenen. Alleen een medewerker mag de schoenen pakken, dus die blijft erbij totdat je de juiste maat hebt. De maten zijn in centimeters aangeduid. Mijn normale schoenmaat is 37, boulderschoenmaat 38 en hier had ik maat 22.5 (tenen klein beetje gekromd).

Gradering

De gradering loopt van Easy (roze) naar Hard en wordt aangeduid met kleuren. Je kunt het niet direct vertalen naar een Europese of Amerikaanse schaal. Ook is er bonuskleur oranje waarvan de moeilijkheidsgraad per boulder verschilt. En er loopt een gele route door alle problemen heen, die je moet traversen. Deze gele route heeft meer dan 135 grepen!

Ter vergelijking: zelf zit ik op niveau 6a/b, 6c moet ik projecten. Hier kon ik zwart. Lichtblauw zou ik moeten projecten. Mijn partner zit op niveau 6c+, project niveau 7a. Hier kon hij donkerblauw en wit. Geel zou hij moeten projecten.

pofzak_gravity_research_namba_15pofzak gravity research namba 8

Verschillen t.o.v. Nederland

Wat is er anders in Gravity Research Namba t.o.v.  een Nederlands boulderhal?

  • De muren hebben geen structuur en zijn glad.
  • De grepen zijn overgebruikt en glad. Deze lijken nooit vervangen te worden.
  • De hal is relatief klein en de muren zijn laag.
  • Hogere grependichtheid.
  • Je begint meestal laag met een zitstart.

Maar het grootste verschil is de routesetting. Met behulp van stickers worden routes aangegeven. Je kiest eerst een kleur-nummer combinatie, bijvoorbeeld lichtblauw-10. Je identificeert de begin- en eindgrepen en alle bijbehorende grepen. Je probeert alle lichtblauwe-10 grepen te onthouden. Waarschijnlijk ga je automatisch al inbeelden hoe je de route gaat klimmen. Het is een handigheidje dat je vaak moet oefenen. We zagen al personen die, zonder tussendoor te kijken, snel een route konden uitklimmen.

pofzak_gravity_research_namba_16 pofzak_gravity_research_namba_17

Trainingsruimte

Er is geen uitgebreide trainingsruimte. We vonden een muur met latjes. En een paar matten waarop je rek- en strekoefeningen kon doen.

pofzak_gravity_research_namba_18

Sigarettenrook

Je kunt zowel op de 3de als de 4de verdieping boulderen. We hadden het al in een Google-review gelezen, maar als je verdieping 3 binnentreedt, dan wordt je verwelkomt door een tweedehands sigarettenrook. Volgens de review is het personeel hier wel bewust van, maar doen ze er niks aan. Onder de 3de verdieping is een Pachinko waarin je vrij mag roken. De rook dringt door de 3de verdieping, op verdieping 4 ruik ik niks. Persoonlijk kan ik hier niet tegen en ik bleef dan ook niet lang beneden.

Tot slot

Ik vind het knap hoe ze met beperkte ruimte toch een boulderhal hebben kunnen realiseren midden in een winkelcentrum. Deze vorm van routesetting heeft niet mijn voorkeur, maar ik denk dat het een kwestie van gewenning is. Het voordeel is wel dat je gedwongen wordt om goed routes in te lezen voordat je klimt. Normaal gebruik ik vaak de (gestructuurde) muur om te klimmen, maar met gladde muren lukt dit me niet.

Als niet-Japanse spreker kun je makkelijk naar deze boulderhal gaan. Al is er geen Engelse website, je kunt je makkelijk redden m.b.v.  Google-translate en reviews. Ook zijn de medewerkers behulpzaam.

Het is zeker het proberen waard!

Klik hier voor algemene informatie over Gravity Research Namba.

Boulder pofzak nodig? Bekijk ze op POFZAK.COM
boulder pofzakken

Plaats een reactie