Het verschil tussen een klim pofzakje en een boulder pofzak

Ben je op zoek naar een (gezamenlijk) kado voor een klimmer? Dan kwam je vast op het kopen van een pofzak. Er zijn verschillende pofzakken, gericht op verschillende klimmers. Wat is het verschil tussen een klim pofzakje en een boulder pofzak? Hier leggen we uit welke pofzak je kan kopen.

verschil tussen klim pofzakje boulder pofzak naast elkaar

Verschil tussen klimmen en boulderen

Vaak zeggen klimmers dat ze de sport klimmen beoefenen. Soms bedoelen ze daarmee boulderen. Klimmen wordt als een algemeen begrip gebruikt voor allerlei verschillende klimsporten. Boulderen valt onder de klimsport, maar klimmen valt niet onder boulderen.

Met klimmen wordt meestal routeklimmen bedoeld. Bij een indoor klimhal klim je dan tot 20 meter hoog op een muur. De klimmer zit vast aan een touw en heeft een klimpartner op de grond die de klimmer zekert.

Boulderen gebeurt op een hoogte tot maximaal 5 meter (in Nederland). De boulderaar zit niet vast aan een touw. De focus ligt meer op kracht, puzzelen en lenigheid.

Verschil tussen klim pofzakje en boulder pofzak

Omdat routeklimmers tot wel 20 meter hoog klimmen, hebben zij baat aan een klim pofzakje. Een klim pofzakje is klein van formaat en kan met behulp van een riem boven de heup van de routeklimmer vastgemaakt worden. Zo kan de klimmer op alle hoogtes het pofzakje gebruiken. Het pofzakje kan een borstel bewaren en kleine dingen in het ritsvakje.

Een boulder pofzak is groot van formaat en kan dus lekker veel magnesiumpoeder vasthouden. Een boulderaar gebruikt een pofzak wanneer hij of zij op de grond staat en hoeft tijdens het boulderen niet te poffen. Een boulder pofzak bevat ook veel extra vakken voor het bewaren van sleutels, tape, borstels etc.

Klim pofzakje en boulder pofzak uitwisselbaar

Een klimpofzakje kun je ook gebruiken bij het boulderen. Dit zie je vaak in de boulderhal. Sommige boulderaars geven de voorkeur aan een kleinere pofzak.

In mindere mate kan een routeklimmer wel een boulder pofzak gebruiken. Bijna alle klimhallen hebben een bouldersectie die voor training wordt gebruikt. Ook als de klimmer op de grond staat, kan deze eerst flink gaan poffen voordat hij of zij de muur op gaat.

klim pofzakje klimpofzak klimpofzakje met riemlussen
Een klimpofzakje met riemlussen, kun je gebruiken voor klimmen en boulderen
boulder pofzak voor klimmen en boulderen
Een boulder pofzak voor het boulderen en soms ook voor klimmen
Boulder pofzak nodig? Bekijk ze op POFZAK.COM
boulder pofzakken

Plaats een reactie