Fitness of boulderen?

Volgens het CBS kent Nederland in 2019 al zo’n 2090 sportscholen. Het aantal sportscholen is in de laatste jaren enorm gegroeid. Fitness blijft in populariteit stijgen en is zelfs de meeste beoefende sport in Nederland.

Beoefenaars van fitness zijn relatief jong. De gemiddelde leeftijd is dertig jaar. Fitness is ongetwijfeld populair geworden door social media en de vele fitness influencers. Daarnaast is fitness relatief goedkoop, toegankelijk en laagdrempelig. Maar is boulderen dat ook niet?

FitnessBoulderen
Prijs (per maand)28-56 euro35-50 euro
Openingstijdenma-vr 7.00 tot 22.30
zazo 9.00 tot 16.00
ma-vr 7.00 tot 00.30
zazo 8.30 tot 00.30
Vestigingen209039
UitrustingNormale sportkleding
Sportschoenen
Normale sportkleding
Klimschoenen
Pofzak
Sociale activiteitenBootcamp
Groepscursussen
Samen klimmen
Groepscursussen
Horeca
LeercurveVoorlichting gebruik apparaten verplichtZelf klimmen of meedoen met cursussen (niet verplicht)
TijdslimietNeeNee

Abonnement op een sportschool is goedkoper. Zeker ketens zoals Basic Fit en Fit For Free kun je al fitnessen voor 20 euro per maand. Basic Fit is de grootste sportschool keten van Nederland en kent 180 vestigingen. Dat maakt fitness stuk laagdrempeliger en toegankelijker voor iemand die gewoon wilt sporten.

Bij boulderen kun je vaak met hetzelfde abonnement bij meerdere boulderhallen klimmen. Ketens zoals Kunststof groep, Monk en Beest Boulders hebben meerdere hallen verspreid over Nederland.

Boulderhallen kennen vaak uitgebreidere horeca faciliteiten. Bij sommige boulderhallen zijn er flex werkplekken aanwezig. Boulderen is vaak een sociale sport. Uiteraard kun je boulderen ook prima alleen doen.

De openingstijden bij boulderhallen zijn vaak iets ruimer. Veel hallen blijven open tot middernacht. Dit komt omdat boulderaars na een avond klimmen blijven hangen in het horeca gedeelte.

Wat maakt boulderen anders?

Als je naar een sportschool gaat staan er apparaten klaar om je oefeningen te doen. Je maakt dezelfde bewegingen vaak een half uur lang afgewisseld met andere oefeningen. Bij deze apparaten kun je geïsoleerd groepen spieren trainen. Maar ook cardio op de loopband is mogelijk. Fitness wordt soms ook wel als saai ervaren. Creatieve work-outs, fitness begeleiding, groepscursussen en bootcamps maken fitness weer fun en sociaal.

fitness school

Als je naar een boulderhal gaat hoef je niet te bedenken wat je wilt of moet gaan doen. Elke route is een nieuwe puzzel en bestaat uit vele verschillende bewegingen. Je bent nooit uitgeklommen. Boulderhallen zijn sociaal ingericht. Vaak klim je met meerdere personen dezelfde routes. Dit nodigt vaak uit tot conversaties en het uitwisselen van tips. Maar je kunt ook prima alleen naar een boulderhal.

boulderen

Fitness body

Mensen sluiten zich aan bij sportscholen vaak om gezonder te voelen en/of worden. Daarnaast is het hebben van een strak lichaam ongetwijfeld ook een leuk bijeffect. Social media heeft fitness mede populair gemaakt door bekende fitness influencers met hun perfect getrainde lichamen.

fitness body

Bij boulderen beweeg je natuurlijk ook en het is over het algemeen gezond om af en toe te sporten. De nadruk bij boulderen ligt vaak wel op beter worden. Dit gaat vanzelf omdat routes ingedeeld zijn in verschillende gradaties, van beginners tot super moeilijk. Het doel is om steeds een moeilijkere boulder te behalen. Ook worden regelmatig competities gehouden waarbij je zoveel mogelijk boulders moet behalen.

Dit neemt niet weg dat je ook met boulderen super fit kunt worden. Immers train je bij boulderen je gehele lichaam. Elk spier in je lichaam wordt wel eens benut. Bij boulderen heb je dezelfde oefeningen als bij fitness zoals squads, push-ups and pull-ups. De overhang bij boulderhallen is vaak de zwaarste oefening die je kunt doen. Je hangt immers met je hele lichaam aan grepen en je moet met je lichaam naar boven komen. Je traint hiermee ontzettend veel aan je core en armen.

Meer boulderhallen

De keuze om je aan te sluiten bij een sportschool is volkomen begrijpelijk als je wilt sporten. Het is relatief goedkoop en je kunt het bijna overal in Nederland wel doen. Op youtube en instagram kun je genoeg informatie vinden over verschillende oefeningen.

Het aantal boulderaars is een stuk kleiner dan mensen die fitness beoefenen. Toch zijn er enigszins overeenkomsten met fitness. Iedereen kan zo beginnen met de sport. Je kunt het alleen of samen doen. Regelmatig boulderen zal ongetwijfeld helpen met spieropbouw en een gezond lichaam.

Het aantal boulderhallen vergeleken met fitness scholen is nog relatief klein. Boulderhallen zitten vooral in grotere steden met een paar uitzonderingen. Fitness scholen zitten overal en in sommige steden wel meer dan 10. Gelukkig neemt het aantal boulderhallen toe. Beest Boulders kondigde dit jaar zelfs drie nieuwe hallen aan.

Boulder pofzak nodig? Bekijk ze op POFZAK.COM
boulder pofzakken

Plaats een reactie