Een jaar bij Boulderhal Sterk – ervaringen

pofzak_boulderhal_sterk_uitzicht_vanuit_trainingsruimte

Boulderhal Sterk is de plek waar wij het afgelopen jaar gemiddeld zo’n 3 keer per week te vinden waren. “Gaat dat niet vervelen?”, hoor ik je al zeggen. Nee hoor, we klimmen er nog steeds. Boulderhal Sterk is laagdrempelig, sociaal en continu vernieuwend.

Sfeer Boulderhal Sterk

Boulderhal Sterk heeft weinig geschreven regels en hierdoor ontstaat er een gezellig ongebonden sfeer. Bij andere boulderhallen moet je wel eerst de regels doornemen en ondertekenen dat je ze gelezen hebt. Dit is ook begrijpelijk, want af en toe zie ik wel gevaarlijke situaties ontstaan in Sterk (mensen en pofzakken die onder een bezige klimmer staan). Het kan dus zijn dat je af en toe door een andere bezoeker wordt aangesproken voor je eigen veiligheid. Maar mensen helpen elkaar ook graag.

De bezoekers zijn een mix van individuelen, stellen, en groepen. Vaak zie ik een bedrijfsuitje, studievereniging, vriendengroep of een hele familie klimmen. Er zijn klimmers van alle niveau’s, leeftijden en lichaamsvormen en lengtes aanwezig. Terwijl je lekker zit uit te rusten, kun je dus ook kijken hoe een klimmer van jouw niveau een specifiek probleem klimt.

In het verleden kon je bekers lenen zodat je kraanwater kon drinken. Helaas werd het na een tijd een zooitje: overal zwervende bekers & plassen water van omgevallen bekers. Het was goed bedoeld, maar in de praktijk blijken mensen toch een beetje regulering nodig te hebben om het netjes te houden. Je kunt nog steeds kraanwater drinken, maar dan wel met je eigen fles. Je kunt ook aan de bar een flesje water kopen voor 1 euro.

Circuits / Kleuren

Boulderhal Sterk heeft een boulderwand van 500m² met 12 circuits / kleuren en ze gebruiken de Franse (Font.) graderingssyteem. Elke week (uitgezonderd zomervakantie) verversen ze een kleur en kondigen ze dat aan via Facebook (meestal dinsdag). Een circuit blijft dan ongeveer 12 weken staan. Ik zal hieronder de kleuren uitleggen met mijn ervaringen. Het kan gebeuren dat later de moeilijkheidsgraden verschuiven, dit is dan ook een momentopname.

  • Rood-wit (Grade 3/4): Kindercircuit. Zelf noem ik dit de paddestoelenroute en anderen noemen het de kabouterroute, maar vergis je niet! Er zijn veel kinderen die goed kunnen klimmen, dus de moeilijkheidsgraad van sommige problemen overstijgen de Groene problemen.
  • Groen (Grade 3): Deze kleur wordt als eerste geklommen door alle volwassen beginners. De hand- en voetgrepen lijken nog op echte handgrepen en zijn ruw, dus makkelijk om vast te pakken of om op te staan. De keerzijde is dat de huid van je handen sneller geschuurd worden. Dit circuit kun je dus niet urenlang doen, maar de meeste beginners zijn na één uur al uitgeklommen. Groene problemen hebben lekker veel stenen en je kunt er goed op oefenen.
  • Bruin (Grade 4): Als je al een paar keer hebt geklommen, dan is het Bruine circuit een leuke volgende uitdaging. De grepen zijn minder ruw dan Groen, maar nog steeds goed te pakken. De bruine stenen variëren van zowel grootte als vorm en de problemen zijn als een puzzel in elkaar gezet. Dit is een voorproefje van boulderen op hoger niveau.
  • Lime (Grade 4/5): Lime stenen zijn meestal glad en belasten je huid niet zo erg. Er zijn verschillende soorten grepen; je leert hiermee de verschillende manieren van vastpakken. Ook gebruik je meer stenen voor zowel je hand als je voet. Met Lime kun je ook alvast spierballen op je bovenarmen kweken door de overhang te oefenen. Vanaf deze kleur krijg je ook te maken met dyno’s.
  • Blauw (Grade 5): Blauwe stenen zijn weer een beetje ruw, maar de problemen zijn technischer in elkaar gezet. Je brein wordt nog harder aan het werk gezet en je moet meer je vingers gebruiken.
  • Oranje (Grade 5): Ooit was het moeilijker maar recent hebben ze de moeilijkheidsgraad teruggeschroefd naar 5. Erg vergelijkbaar met Blauw, maar dan met andere soorten stenen.
  • Geel (Grade 6a/6b): Vanaf Geel wordt het erg belastend voor je vingers. Vaak zijn er ook grepen waaraan je met maximaal 3 vingers kunt hangen. De voetgrepen zijn vaak ook erg klein (slipgevaar). Bij twijfel, niet doen. Je vingers moeten eerst sterk genoeg zijn en een goede klimtechniek maakt de kans op blessures kleiner.
  • Roze (Grade 6b/6c): Nog moeilijker en technischer.
  • Rood (Grade 6b/6c): Nog zwaarder.
  • Paars (Grade 6c/7a): Nog moeilijker, technischer en zwaarder.
  • Zwart (Grade 7a/7b): Deze stenen lijken bijna ongrijpbaar (haha, vanaf hier geen ervaring dus).
  • Wit (Grade 7b en hoger): Deze stenen lijken bijna onzichtbaar.

    Spitsuur / Drukte bij Boulderhal Sterk

    Wij klimmen meestal in de avond en hebben gemerkt dat er drukke en rustige dagen zijn.

    Maandag Redelijk normaal
    Dinsdag Druk! tot 22.30 uur
    Woensdag Druk! tot 22.30 uur
    Donderdag Druk! tot 22.30 uur
    Vrijdag Rustig
    Zaterdag Rustig
    Zondag Redelijk normaal

    Vooral als een nieuwe circuit via Facebook is aangekondigd (meestal dinsdag) kan het erg druk worden. Als de temperaturen echt hoog oplopen dan kan het heel rustig worden.

Moge er nog vele jaren komen!