Denkfout tijdens het boulderen: niet terug klimmen!

In de boulderhal klimmen er verschillende mensen: jong en oud, beginners tot topsporters, de één klimt voor het eerst en de ander klimt al jarenlang. Heel soms hoor ik een denkfout van iemand, die ze uitleggen aan een ander. Boulderervaring helpt wel wat, maar dat betekent niet dat je daarmee alles weet. Ik betrap mezelf ook op gedachtes die achteraf onjuist bleek te zijn. Boulderen is een oneindig leerproces. Als je daarvoor open staat, dan zul je nog veel plezier aan boulderen hebben.

Denkfout: “Klim niet naar beneden, dat is zonde van je energie”

Een persoon staat zichtbaar ongeduldig achter iemand anders op de muur. De klimmer klimt voorzichtig terug naar beneden. Het lijkt alsof de klimmer bang is om te vallen. De wachtende persoon roept een paar opmerkingen:
“Schiet op.” “Wat doe je?” “Niet naar beneden klimmen, je verspilt alleen je energie.”

Waarom de wachtende persoon tegen terugklimmen is, weet ik niet. Het is juist gezonder om terug te klimmen, of je nou een boulderprobleem hebt gehaald of niet. Door terug te klimmen train je je antagonistische spieren, iets wat je meestal niet doet door gewoon (omhoog) te klimmen. Ook besteed je langer tijd op de muur, wat ten goede komt aan je uithoudingsvermogen op de muur.

Bij vallen is er meer kans op ongelukken en blessures – er zijn manieren om correct te vallen. Je moet dus leren op welke manieren je het beste kunt vallen. Om te voorkomen dat je je lichaam een schok geeft, maar ook zodat je niet op andere personen of objecten valt.

Los van de denkfout, geeft de wachtende persoon ook extra negatieve spanning aan de klimmer. Hierdoor kan de klimmer onnodige risico’s nemen, omdat degene het gevoel heeft om zo snel mogelijk weer op de grond te moeten zijn. Ook kan de klimmer door mentale stress met een verstijfd lichaam(sdeel) vallen, terwijl je beter fysiek zo ontspannen mogelijk kunt zijn.

Bij sommige boulderpassen moet je committen. Je bent dan voor een groot percentage of volledig overtuigd dat je een beweging gaat halen. Ben je niet overtuigd, bang, of zijn je spieren verzuurd? Om wat voor reden dan ook, het is niet erg om het boulderprobleem niet af te maken. Soms als je het groter plaatje vanaf de grond ziet, denk je juist wel dat je het kunt. Of misschien wil je eerst een beetje meer oefenen voordat je er klaar voor bent.

Negatieve spanning tijdens het boulderen kan er misschien ook voor zorgen dat je later niet meer wilt boulderen. Het is belangrijk om er plezier aan te beleven, wil je dit heel lang volhouden.

Heb jij deze denkfout wel eens gehoord? Welke andere denkfouten heb jij in de boulderhal gehoord?

POF!ZAK maakt graag informatieve en entertaining content. Hiervoor worden we niet betaald. Help ons met een bezoekje aan de shop met onze zelfgemaakte pofzakken!

Boulder pofzak nodig? Bekijk ze op POFZAK.COM
boulder pofzakken

Plaats een reactie