Boulderhalle Minimum – Zürich, Zwitserland

pofzak_boulderhal_minimum_boulderhalle_zurich_zwitserland_ingang

Boulderhalle Minimum kun je ook vinden onder de naam Minimum Bouldering Gym of Minimum Boulder Bar Restaurant. Herfst 2013 is Minimum verhuisd van de Wollishofen naar hun huidige locatie: de Flüelastrasse in de wijk Altstetten. De boulderhal heeft een oppervlakte van ongeveer 800m² met meer dan 200 problemen. Ze besteden ook veel aandacht aan hun biologische bar / restaurant met uitzicht op de boulderhal.
pofzak_boulderhal_minimum_boulderhalle_zurich_zwitserland_instructies2

Ze gebruiken de Franse (Font.) graderingssyteem. De gradering loopt van 1a naar 7c (en van 7c naar “bijna onhaalbaar”), verdeelt over 6 kleuren: geel, groen, oranje, blauw, rood, wit. Let op: deze kleuren duiden niet de kleur van de stenen aan. Elk probleem is voorzien van een metalen plaatje met een cijfer. Het gekleurde metalen plaatje is tevens een aanduiding waar de startgreep zit. Aangezien er maar één startgreep wordt aangeduid, nemen we aan dat je met twee handen op de startgreep begint. Volg de kleur van de startgreep om naar boven te klimmen. De eindgreep is:

 • of een (relatief) grote makkelijk greep aan het einde van het probleem
  • in dezelfde kleur als de startgreep
  • meestal net onder de bovenste rand van de houten wand
 • of de bovenste rand van de houten wand.

pofzak_boulderhal_minimum_boulderhalle_zurich_zwitserland_begin  pofzak_boulderhal_minimum_boulderhalle_zurich_zwitserland_einde

Misschien was je het al opgevallen, maar Boulderhal Minimum gebruikt houten wanden! Tegen deze gladde wand opklimmen gaat dus niet zo makkelijk. Wel kom je af en toe de oude vertrouwde modules tegen die je voor elke route kunt gebruiken.

pofzak_boulderhal_minimum_boulderhalle_zurich_zwitserland_kluisjes pofzak_boulderhal_minimum_boulderhalle_zurich_zwitserland_kleedkamers

Er is een kleine bovenverdieping met kluisjes en kleedhokjes. Ja, géén kleedkamers, maar liefst 2 kleedhokjes, zonder onderscheid tussen dames en heren. De wc’s (beneden) daarentegen, hebben wel die onderscheid en ogen veel luxer. Er zijn kluisjes waar je een 2-Zwitserse-Frank-muntje in kan stoppen, maar ook kluisjes waarbij je geen muntje nodig hebt. Laatstgenoemde kluisjes zijn ook populairder en zijn gauw bezet. Het muntje krijg je na gebruik wel terug.

Op dezelfde verdieping als de boulderruimte vind je de trainingsruimte met verschillende trainingtools. Ook is daar ruimte om te relaxen, met een potje tafeltennis bijvoorbeeld. Verder zijn er douches dicht bij de ingang / uitgang. De boulderruimte wordt niet verwarmd of gekoeld; je kunt je kleding dus aanpassen aan het weer.

Let er op dat in Zwitserland strenge regels zijn qua afvalscheiding. Een plastic flesje moet je in een daarvoor bestemde bak weggooien. Gelukkig kun je vrij snel zien (icoontje) met wat voor prullenbak je te maken hebt.

Locatie Boulderhalle Minimum

Boulderhalle Minimum bevindt zich in een (woon)wijk en heeft 14 parkeerplekken (inclusief 1 invalideparkeerplek) waar je gratis kan parkeren. Parkeren lukte ons goed, ondanks dat er een voetbalstadion in de buurt ligt en er een wedstrijd bezig was. Ook waren er een aantal gasten in de horecaruimte voor een kopje koffie.

Openingstijden Boulderhalle Minimum

Maandag 09.00 – 23.00 uur
Dinsdag 09.00 – 23.00 uur
Woensdag 09.00 – 23.00 uur
Donderdag 09.00 – 23.00 uur
Vrijdag 09.00 – 23.00 uur
Zaterdag 12.00 – 20.00 uur
Zondag 10.00 – 20.00 uur

Af en toe zijn er uitzonderingen i.v.m. feestdagen of grote evenementen. Check hun Facebook-pagina voor deze uitzonderingen.

Prijzen Boulderhalle Minimum

Bij aankomst kun je jezelf bij de bar/kassa aanmelden en eventueel klimschoenen huren. Je betaalt vooraf voor alle kosten van één bezoek. De prijzen zijn typisch Zwitsers en valt Minimum dus niks te verwijten.

<12 jaar 12-24 jaar > 25 jaar Wanneer voordelig?
Entree (1 dag) 8,- CHF 15,- CHF 19,- CHF
Ma t/m vr, entree vóór 15.00 uur 5,- CHF 12,- CHF 15,- CHF
11 strippenkaart 80,- CHF 150,- CHF 190,- CHF 11 voor de prijs van 10
Halfjaarkaart 250,- CHF 450,- CHF 550,- CHF Meer dan 1 keer per week klimmen
Jaarkaart 350,- CHF 590,- CHF 750,- CHF Ongeveer 1 keer per week klimmen

Voor meer informatie kijk op minimum.ch/oeffnungszeiten-und-preise/. Op dit moment is de wisselkoers: 1,0989 Euro = 1 CHF en 0,91 CHF = 1 Euro.

Het huren van klimschoenen kost 5,- CHF per bezoek. De schoenen hangen in dezelfde ruimte als de boulderuimte. Mocht je tijdens het klimmen merken dat de schoenen toch niet fijn zitten, dan kun je gerust een maatje groter of kleiner pakken. Het is aan te raden om sokken onder deze huurschoenen aan te hebben en een extra paar verse sokken mee te nemen voor als je weer naar huis gaat.

De prijzen van Boulderhalle Minimum ogen veel hoger dan  de prijzen van Nederlandse boulderhallen: ongeveer 17,29 Euro voor een dagbezoek voor één volwassene ouder dan 25 jaar. Helaas zijn dit typische Zwitserse prijzen; ook in de horeca kun je zulke prijzen verwachten. Voor een 11-rittenkaart kun je de boulderhal 11 keer bezoeken voor de prijs van 10 bezoeken. Met een halfjaarkaart ben je voordelig uit als je minstens 29-31 dagen in een half jaar gaat boulderen. Dat is meer dan één keer per week. Met een jaarkaart ben je goedkoper uit als je van plan bent om minstens 40-44 keer in één jaar te gaan boulderen. Dat is ongeveer 1 bezoek per week.

Korting op je dagbezoek kun je krijgen door op maandag t/m vrijdag vóór 15.00 uur binnen te komen. Waarschijnlijk is het overdag rustiger dan in de avond.

Andere voorzieningen Boulderhalle Minimum

 • Bij de ingang / kassa kun je verschillende boulderspullen aanschaffen.
 • Minimum Boulder Bar Restaurant profileert zich ook als seizoensgebonden, biologische en gezonde horeca-gelegenheid: zie Tripadvisor. Uitzicht op de boulderruimte.
 • Elke maandag van 18.00 tot 18.45 uur is het mogelijk om een snelcursus te volgen. Dit kost 30,- CHF, incl. entree en schoenverhuur.  Met de snelcursus maak je kennis met boulderen, de boulderhal Minimum, regels, veiligheid en klimtechnieken. Vooraanmelding niet vereist, je kunt ter plekke meedoen.
 • Cursussen op aanmelding.
 • Een aparte trainingsruimte met verschillende trainingstools.
 • Tafeltennistafel bij de trainingsruimte.
 • Een Boulder App waar wordt bijgehouden, wanneer een nieuwe route is gebouwd, door wie en op welke locatie (wand en nummer). Ook zichtbaar als website.
 • Last Chance: een vriendelijke waarschuwing voor als een boulderprobleem binnenkort wordt vervangen.
 • Gekke constructies waarbij je een wand kan opklimmen om vervolgens met de trap naar beneden te lopen.
 • Big Boss: klim op deze blok, om vervolgens aan een trapeze te hangen om af te dalen!

Website: minimum.ch
Facebook: www.facebook.com/minimumbouldering
Adres: Flüelastrasse 31, 8047 Zürich, Zwitserland

Video Boulderhalle Minimum

Extra foto’s Boulderhalle Minimum

pofzak_boulderhal_minimum_boulderhalle_zurich_zwitserland_overzicht14
Eén manier om naar beneden te komen nadat je een boulderroute hebt behaald.
pofzak_boulderhal_minimum_boulderhalle_zurich_zwitserland_overzicht6
Een andere manier om naar beneden te gaan: aan de trapeze hangen! Durf jij het aan? Je hangt zo’n 5 meter boven de grond.
pofzak_boulderhal_minimum_boulderhalle_zurich_zwitserland_instructies
Instructieposter
pofzak_boulderhal_minimum_boulderhalle_zurich_zwitserland_overzicht3
Last Chance: snel afmaken dus!
pofzak_boulderhal_minimum_boulderhalle_zurich_zwitserland_overzicht9
Een kunstige standbeeld van een hert op een blok. Omdat het kan.

pofzak_boulderhal_minimum_boulderhalle_zurich_zwitserland_overzicht13 pofzak_boulderhal_minimum_boulderhalle_zurich_zwitserland_overzicht12 pofzak_boulderhal_minimum_boulderhalle_zurich_zwitserland_overzicht10 pofzak_boulderhal_minimum_boulderhalle_zurich_zwitserland_overzicht11 pofzak_boulderhal_minimum_boulderhalle_zurich_zwitserland_overzicht7 pofzak_boulderhal_minimum_boulderhalle_zurich_zwitserland_overzicht8 pofzak_boulderhal_minimum_boulderhalle_zurich_zwitserland_overzicht4 pofzak_boulderhal_minimum_boulderhalle_zurich_zwitserland_overzicht5 pofzak_boulderhal_minimum_boulderhalle_zurich_zwitserland_overzicht pofzak_boulderhal_minimum_boulderhalle_zurich_zwitserland_overzicht2      pofzak_boulderhal_minimum_boulderhalle_zurich_zwitserland_buiten pofzak_boulderhal_minimum_boulderhalle_zurich_zwitserland_begin2pofzak_boulderhal_minimum_boulderhalle_zurich_zwitserland_overzicht15

De foto’s in deze blogpost zijn door POF!ZAK zelf gemaakt tijdens hun bezoek aan deze boulderhal 🙂

Boulder pofzak nodig? Bekijk ze op POFZAK.COM
boulder pofzakken

Plaats een reactie