Hoogtevrees overwinnen | Boulderen mentaal

Boulderen en hoogtevrees in één zin, kan dat? Ja hoor. Zelf kan ik genieten van een mooi uitzicht vanaf een berg of hoog gebouw. Tijdens het topropen heb ik er volledig de vertrouwen in dat ik goed gezekerd word. Zelfs naar beneden huppen (als je klaar bent met een klimroute) vind ik leuk. Mits ik ergens aan vastzit: een touw, achter een raam, hek, of iets dergelijks. Tuurlijk komen er adrenaline en spanning bij kijken, maar dat is een deel van het plezier.

En toch kan ik me -van jaren terug- één niveau 4 boulder herinneren, dat ik last van hoogtevrees had. Ik had vast al een aantal bouldersessies achter de rug, aangezien ik de overstap van niveau 3 naar 4 wilde halen. Ik hoefde alleen nog maar de eindgreep te gaan. Maar ik durfde niet. Ik was maar 3 meter boven de grond en hoefde alleen maar op te staan en mijn arm te strekken.

Een vriend heeft het tegenovergestelde. Op het randje staan van een hoog gebouw of toprope is een no-go. Er is geen vertrouwen in deze veilige aspecten (voor zover het veilig is). Maar boulderen is prima. Omdat je zelf beweegt, zelf verantwoordelijk bent. Omdat je ‘maar’ van maximaal 5 meter vanaf de grond valt.

En dat zelf verantwoordelijk zijn, dat is wat me bang maakt(e). Want je kunt er ook voor kiezen om niet het risico te nemen. Dan heb je maar geen boulder uitgeklommen.

Inmiddels kan ik vol vertrouwen een dynamische pas proberen vanaf 4 meter hoog (niet altijd). Wat heeft geholpen?

  • Weten hoe je veilig kunt vallen. Dit kun je bewust oefenen op de mat, van één meter hoog, twee meter hoog, etc.. Mocht je een keer plots vallen, dan zal je lichaam deze veilige beweging onthouden.
  • Veel boulderen. Door het gewoon te doen, bouw je kracht op in je vingers, armen en de rest van je lichaam. Dat geeft je meer vertrouwen in je eigen kunnen. Je zult wennen aan de hoogte. Mentaal zal boulderen net zo comfortabel zijn als lopen.
  • Training. Naast je bouldersessies, kun je ook oefeningen doen. Zoals vingertraining (niet voor beginnende boulderaars), pull-ups, push-ups. Of strekoefeningen zodat je lekker flexibel bent tijdens het boulderen.
  • Techniek verbeteren. Er is hierover veel leesvoer en videos te vinden. Maar je kunt ook een cursus volgen of kijken naar ervaren boulderaars.

Dit is geen ultieme gids om je hoogtevrees te overwinnen. Als je het lijstje doorneemt dan komt het uit op één ding: gewoon doen.

En misschien helpt het om te weten dat iedereen zijn / haar eigen angsten heeft 🙂

Boulder pofzak nodig? Bekijk ze op POFZAK.COM
boulder pofzakken

Plaats een reactie