Ape Index: ben je een aap, t-rex of een model?

Naast lichaamslengte, is de aapfactor | aapindex | ape index ook een interessante discussie voor klimmers. Men zegt dat een positieve ape index voordeliger is dan de andere opties. Ook bij andere sporten wordt de aapfactor onderzocht, zoals zwemmen, boxen, en gewichtheffen.

Wat is de ape index?

De ape index is de verhouding tussen je lichaamslengte en de spanwijdte van je armen. Hier kunnen 3 opties uitkomen.

  • je armspanwijdte is korter dan je lichaamslengte;
  • de spanwijdte van je armen is even lang als je lichaamslengte;
  • je armspanwijdte is langer dan je lichaamslengte.

Volgens deze website ben je dan een T-rex (korte armpjes), een perfect model zoals de Vitruviusman van Leonardo da Vinci, of een aap (lange armen).

Hoe reken je de ape index uit?

Dit is makkelijker met een tweede persoon erbij.

  1. Meet je lichaamslengte in cm.
  2. Strek je armen en vingers zo horizontaal mogelijk. Meet van je meest uitstekende vingertop naar je andere meest uitstekende vingertop: dit is je armspanwijdte.
  3. Nu kan je kiezen uit twee sommen:
    a. Ape index = armspanwijdte / lichaamslengte
    b. Ape index = armspanwijdte – lichaamslengte

Hier komt dan een negatief getal (of onder de 1), 0 (of 1) of een positief getal (boven de 1) uit.

Kun je je ape index veranderen?

Misschien, een beetje.  Ik geloof niet dat je je oorspronkelijke lichaamslengte of armlengte drastisch kan veranderen met 10 cm. Ik denk wel dat als je je lichaamshouding en flexibiliteit verbetert, dat je bij een volgende meting wel een paar cm bent “gegroeid”. Omdat je je rug dan rechter houdt, je armen verder kan strekken, of je schouders beter aanspant.

Hoe belangrijk is het?

Men zegt dat een positieve ape index het meest gewenst voor een klimmer | boulderaar. Er zijn wel onderzoeken gedaan naar de relatie tussen aapfactor en hoe goed je kunt klimmen, maar niet genoeg om er een harde conclusie uit te trekken. Een voorbeeld van één van de betere klimmers met een negatieve aapfactor is Adam Ondra.

Wat heb je er aan op persoonlijk vlak? Niet zoveel, alleen dat je een feitje over jezelf erbij hebt. Als je boulderen leuk vindt, ga je er dan vooral mee verder! 😉

Bronnen:

Boulder pofzak nodig?

Boulder pofzak nodig? Bekijk ze op POFZAK.COM
boulder pofzakken

Plaats een reactie