Amateur Boulder competities in Nederland- info en uitleg

Met het toenemende aantal boulderhallen in Nederland, neemt ook het aantal boulder competities toe. Elke boulderhal organiseert wel minstens één competitie per jaar. Deze competities zijn vrij toegankelijk en een leuke gelegenheid om je huidig klimniveau te meten. Vaak zijn er meer boulderaars dan op een normale dag. Omdat iedereen aan dezelfde boulders werkt, is er een gezellige sfeer en maakt men vaker een praatje. Een minpunt is dat het drukker is en je langer moet wachten voordat je een boulder kan proberen. Er zijn wachtenden, maar geen wachtrijen. Net zoals in het verkeer is het een kwestie van voorrang nemen en geven. Het mooie hiervan is dat je goed kan afkijken bij iedereen, ook een belangrijk competitie-element.

Score systeem

Wat alle amateur boulder competities met elkaar gemeen hebben, is dat je zelf je score bij moet houden. Er wordt dus op vertrouwd dat je zelf kan oordelen of je een boulder gehaald hebt en dat je zelf je eindscore kunt berekenen. Je houdt je score bij op een papieren formulier.

Flash, bonus of alleen tops

Een flash betekent dat je een boulder in één poging hebt getopt.

  • Er zijn boulder competities waarbij alleen flashes tellen. Je krijgt alleen punten voor de boulders die je in één keer kan behalen. Per boulder krijg je letterlijk maar één kans.
  • Bij andere competities krijg je voor een flash extra punten. Meerdere pogingen zijn dus toegestaan. Bijvoorbeeld: voor een flash krijg je 3 punten, anders voor een top maar 2 punten.

In combinatie met een flash-element kan in een competitie ook een bonus voorkomen. Een bonus is een handgreep ergens in het midden van een boulder. Als je de bonusgreep beheerst, dan levert dat een punt op. Je beheerst pas een bonusgreep als je de greep kan gebruiken zonder te vallen. Aantikken en vallen telt dus niet.

  • Een bonus komt minder vaak voor in amateur competities, maar als de bonus aanwezig is dan telt het alleen als je de boulder zelf niet hebt getopt. Bijvoorbeeld voor een bonus krijg je 1 punt, mits je de boulder niet hebt getopt.

Een top betekent dat je de boulder hebt behaald. Je hebt dan twee handen op de eindgreep en kunt deze positie twee of drie seconden lang behouden. In werkelijkheid gaan men niet letterlijk twee seconden lang wachten. Als het overduidelijk is dat je de eindgreep beheerst dan is dat in de informele sfeer ook voldoende.

  • Een competitie met alleen tops betekent dat je zoveel mogelijk boulders moet behalen binnen een bepaald tijdsbestek.
  • Heel soms wordt er achter de schermen gerekend: iedereen noteert welke boulders hij of zij heeft gehaald. Per boulder worden dan punten verdeeld over de mensen die de boulder hebben getopt.

Boulderniveaus

Vaak zijn bouldercompetities niet voor mensen die voor de eerste keer boulderen. Er zijn wel een aantal boulders op niveau 3 (beginner) maar je haalt meer uit een competitie als je al voor een langere tijd bouldert. Meestal zijn er boulders aanwezig van niveaus 3 t/m 7b.

  • Meestal krijg je een vast aantal punten per boulder, ongeacht het niveau. In andere gevallen krijg je meer punten als je een moeilijkere boulder topt.
  • Soms heb je een competitie die in twee categorieën zijn verdeeld: een beginnerscategorie en gevorderdencategorie. Bijvoorbeeld het boulderlijstje voor beginners bevat niveaus 3 t/m 6b, en voor gevorderden niveaus 5 t/m 7c. Je mag zelf kiezen waaraan je meedoet.

Uitslag boulder competities

De uitslag wordt op dezelfde dag gepresenteerd, vaak binnen een uur nadat de competitie is afgelopen. Er is standaard een aparte man / vrouw categorie. Soms is er ook een jeugdcategorie. De derde, tweede en eerste plek worden aangekondigd en de winnaars krijgen een prijs.

Frequentie en grootte

Jaarlijkse competities zijn groot en trekken veel goede boulderaars (pro’s!) aan. Meestal wordt het georganiseerd vanwege een speciale gelegenheid: bijvoorbeeld een x-jarig bestaan van de boulderhal. Boulders worden over de hele hal gebouwd.

Kleinschalige competities worden om de zoveel maanden georganiseerd. Vaak bedoeld voor locals en voor beginners is het leuker om het een keer mee te maken. Boulders zijn verspreid over de hele hal, of juist alleen een gedeelte van de hal.

Met doorlopende competities worden eventueel de scores van alle competities bijgehouden.

Aanmelding en prijs

Het verschilt per competitie of je je van tevoren moet aanmelden of niet. Ook hoe je je moet aanmelden kan verschillen: via Facebook, via hun website of middels een formulier. Als je niet hoeft aan te melden dan kun je gewoon komen.

De prijzen variëren van reguliere entreeprijs tot iets duurder. Soms krijg je er een unieke wedstrijd t-shirt bij, als je tenminste meedoet!

Bekijk hieronder een video van een boulder competitie gehouden in Boulderhal De Campus in Den Haag!

Boulder pofzak nodig? Bekijk ze op POFZAK.COM
boulder pofzakken

Plaats een reactie