Tien veelgestelde vragen nieuwkomers bij boulderen

Hieronder vind je een lijst van 10 veelgestelde vragen bij mensen die interesse hebben in boulderen maar dit nog nooit eerder hebben gedaan.

1. Is boulderen gevaarlijk?
– Klimmen heeft misschien het imago van een gevaarlijke sport maar indoor boulderen is relatief veilig en blessures komen niet regelmatig voor. Maar net zoals bij elke sport zijn er risico’s op blessures. Bij het boulderen klim je zonder touw tot zo’n 4.5 meter hoog. Een dikke mat vangt veilig je val op. Blessures kunnen ontstaan doordat je bijvoorbeeld verkeerd valt. Je kunt dan door je enkel gaan of je pols blesseren. Zolang je goed valt of je klimt weer naar beneden is er weinig kans op blessures. Klim je al wat langer dan is er de kans op schaafwonden (via de muur) of vinger blessures door overbelasting van je vingers. Je moet daar goed opletten want de pezen in je vingers herstellen minder snel dan je spieren. Echter als nieuwkomer hoef je daar geen zorgen over te maken.

2. Heb je training nodig voordat je kunt boulderen?
– In principe heb je geen training nodig voor boulderen. Het helpt uiteraard wel als je over het algemeen redelijk fit bent. Boulderen kun je klimsgewijs leren maar je kunt uiteraard ook een beginnerscursus volgen om meer te weten over de techniek. De beginner routes zijn vaak prima te doen als nieuwkomer.

3. Is boulderen duur?
– Afhankelijk van je budget kan boulderen duur of goedkoop zijn. Bij de meeste boulderhallen kun je de hele dag boulderen voor iets minder dan 10 euro. Neem je een abonnement dan kun je onbeperkt boulderen. Een abonnement is ongeveer 40-50 euro per maand. Het is iets duurder dan de meeste fitness abonnementen. Voor jeugd en studenten is er soms korting beschikbaar. Het voordeel van boulderen is dat de meeste hallen elke werkdag (en weekend) tot laat open zijn. Boulderhallen verversen regelmatig routes (leuk om weer uit te proberen) en er is vaak ook een aparte trainingsgedeelte om gericht te trainen.

4. Hoe kan ik goed worden in boulderen?
– In een boulderhal zul je vast andere klimmers opmerken die soms de onmogelijk grepen kunnen vasthouden of onmogelijke bewegingen maken. Vaak is het een combinatie van techniek en kracht (vooral in de handen en voorarmen) dat enorm helpt om bij bepaalde grepen te kunnen komen en deze vast te kunnen houden. In het dagelijkse leven zullen niet veel mensen deze krachten hebben ontwikkeld buiten het klimmen om waardoor het voor nieuwkomers vaak onmogelijk lijkt. Ga je regelmatig klimmen of boulderen dan zul je al gauw merken hoe je beter kunt worden en merk je dat je vanzelf sterker wordt.

5. Kan ik zomaar een boulderhal inlopen en gaan klimmen?
– Ja, dat kan inderdaad! Je kunt altijd even aan de balie vragen voor uitleg als je daar behoefte aan hebt maar in principe is het toegang betalen en gewoon klimmen!

6. Is boulderen ingewikkeld?
– In Nederland hebben we de luxe dat de meeste boulderhallen goed zijn georganiseerd. Alle routes hebben een kleur en je volgt de stenen die dezelfde kleur hebben. Niet zo ingewikkeld dus!

7. Is boulderen ook geschikt voor kleine mensen?
– Of je lang of kort bent, het maakt helemaal niet uit. Verschillende lengtes heeft zo zijn voor- en nadelen. Een aantal beste klimmers van de wereld zijn helemaal niet lang!

8. Vanaf welk leeftijd is boulderen geschikt?
– Er is geen maximale leeftijd voor boulderen, hoewel er voor kinderen meestal wel een minimale leeftijd is (met of zonder begeleiding). Je zult merken dat de leeftijden heel erg uiteenlopen in de gemiddelde boulderhal.

9. Waar kan ik boulderen?
– Er zijn inmiddels 15 boulderhallen verspreid over heel Nederland en er komen nog 4 bij. Er is vast wel een boulderhal bij je in de buurt. Je kunt het overzicht boulderhallen hier vinden.

10. Heb ik speciale uitrusting nodig voor boulderen?
– Voor nieuwkomers heb je niet meer nodig dan wat goed zittende kleren en een paar sportschoenen. Je kunt altijd nog klimschoenen huren in de boulderhal.

Boulder pofzak nodig? Bekijk ze op POFZAK.COM
boulder pofzakken

Plaats een reactie